10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă: Taberele "ARC", mijloc de conectare a copiilor

Dăncilă: Taberele “ARC”, mijloc de conectare a copiilor

“Este o iniţiativă generoasă, care în ultimii ani s-a dezvoltat şi s-a extins atât prin creşterea numărului de participanţi, cât şi prin diversificarea programelor educative şi culturale şi a zonelor unde se desfăşoară. În această vară aşteptăm în taberele ARC din România aproximativ 3.000 de copii, tineri şi profesori, etnici români din ţările aflate în jurul graniţelor – Balcani, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Albania, Republica Macedonia, Croaţia, Ungaria, precum şi din Italia, Grecia, Canada, Portugalia, Marea Britanie, Franţa şi Germania”, a afirmat Dăncilă, la Palatul Victoria.

Ea a adăugat că acest program este unul “de suflet” pentru Guvernul României.

“Taberele ‘ARC’ înseamnă educaţie, prin cursurile de limbă română, de civilizaţie românească, înseamnă cultură prin atelierele de creaţie de care beneficiază copiii şi tinerii. Totodată, acest tabere promovează un stil de viaţă sănătos, prin programele sportive şi competiţiile de care se bucură participanţii, dar mai întâi de toate aceste tabere reprezintă un mijloc de conectare a copiilor şi tinerilor din comunităţile româneşti la ceea ce înseamnă România, ţară pe care unii dintre ei o ştiu doar din poveştile părinţilor sau ale bunicilor”, a susţinut premierul.

Viorica Dăncilă a spus că este preocupată, în calitate de prim-ministru, să apere şi să promoveze “dreptul românilor la identitate etnică, lingivistică şi religioasă”, fie că este vorba despre comunităţile istorice din jurul graniţelor României, fie de cele emergente.

“Sunt mândră când reuşim să aducem mai aproape de România şi să unim în jurul valorilor naţionale concetăţeni ai noştri sau etnici români de pe toate meleagurile pe unde-i poartă destinul. Programul de tabere ‘ARC’ vine să susţină demersurile voluntare ale românilor din afara graniţelor de a simţi, gândi şi trăi româneşte, indiferent de locul unde trăiesc, muncesc şi studiază”, a completat Dăncilă.

Ea i-a felicitat pe ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero, şi pe cel al Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, pentru continuarea programului.

Cei doi au semnat marţi protocolul de colaborare între cele două ministere pentru lansarea programului “ARC” – ediţia 2019.

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
Ultima oră
Pe aceeași temă