Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Daniel Barbu, urmărit penal de către DNA

Daniel Barbu, urmărit penal de către DNA

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente Daniel Barbu este urmărit penal de către Direcţia Naţională Antocorupţie (DNA) pentru ”neurmărire conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor”, în dosarul în care Mircea Drăghici, este cercetat pentru delapidare.

Rl online 0 comentarii

DNA a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii Secţiei de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Barbu, fost preşedinte al AEP, ”cu privire la săvârşirea infracţiunii de neurmărire conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor”.

Potrivit procurorilor, în perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Barbu ”nu ar fi urmărit,  conform legii, destinaţia subvenţiilor acordate formaţiunilor politice”.

Daniel Barbu este acuzat că ”nu ar fi dispus, potrivit Legii finanţării activităţii partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenţii) şi ar fi stopat unele controale aflate în curs”.

”Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori  adresate Autorităţii Electorale Permanente de către trezorierul unui partid,  în calitate de preşedinte al AEP, suspectul ar fi dispus în mod discreţionar, oprirea controalelor iniţiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formaţiune politică. În dispoziţiile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP”, a transmis DNA

Sursa citată precizează că, deşi a luat cunoştinţă prin angajaţii AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvenţiilor”, Barbu ”nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajaţi săi de a se relua controalele suspendate din dispoziţia sa, preferând să îşi dea demisia în data de 27.02.2019 din funcţia de preşedinte al AEP”.

”La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 din CPP.  Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis DNA.

Daniel Barbu s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA unde a stat mai puţin de o jumătate de oră.

El este vizat în acelaşi dosar în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este cercetat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

În 2 aprilie, DNA a anunţat că, în calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, suspectul şi-ar fi însuşit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil.

De asemenea, în 22 aprilie, procurorii DNA au transmis că au extins urmărirea penală faţă de trezorierul PSD Mircea Drăghici pentru încă o infracţiune de delapidare. Acesta ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Comentarii

loading...