20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiData la care CNCD se va exprima în cazul Grapini

Data la care CNCD se va exprima în cazul Grapini

„Procedural, vom trimite citaţie către părţi. Sunt nişte termene pe care trebuie să le respectăm. După ce audiem părţile, facem un raport asupra plângerii şi se va dezbate în Colegiu. In aproximativ trei săptămâni am putea avea o decizie”, a declarat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, pentru MEDIAFAX.

Uniunea Salvaţi România Diaspora a sesizat, joi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la postarea pe Facebook a europarlamentarului Maria Grapini, care conţine mesajul “fără certificat de prost nu puteţi participa” pentru că a vrut să arate că “nu se poate nimeni erija că reprezintă toată Diaspora”.

”Afirmaţiile publice emise de Maria Grapini, o persoană cunoscută la nivel naţional şi internaţional şi care exercită puterea publică, au efectul de a umili şi demoraliza pe cei vizaţi. Mai mult, faptul că o persoană publică foloseşte exprimări atât de jignitoare asupra unei întregi comunităţi, doar pe bază convingerilor politice, induce publicului că un comportamentul jignitor faţă de românii din diaspora este legitim şi justificabil din moment ce este susţinut de un funcţionar public de rang înalt”, se arată în sesizarea făcută la CNCD, după cum informează USR, într-un comunicat, remis MEDIAFAX.

De asemenea, „USR consideră că insultarea comunităţii româneşti din afara ţării este un gest absolut incalificabil indiferent de împrejurări, dar mai ales ţinând cont de standarde morale pe care le impune funcţia publică”, se arată în acelaşi comunicat.

Maria Grapini a distribuit, miercuri, pe contul său de Facebook, o postare a unui alt utilizator al reţelei de socializare cu mesajul „Informăm diasporenii că taxa de prost se plăteşte la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting”. Ulterior, postarea a fost ştearsă de pe contul de Facebook al eurodeputatului.

Europarlamentarul a declarat, joi pentru MEDIAFAX, că nu ar fi distribuit postarea dacă Ovidiu Grosu, autointitulat organizatorul mitingului de protest al Diasporei, programat să se desfăşoare pe 10 august, în Piaţa Victoria, nu ar fi instigat la violenţă într-un interviu acordat unui post de televiziune.

“Am distribuit pentru a se vedea că nu toată Diaspora are acelaşi punct de vedere. O doamnă din Diaspora a postat acest lucru. Eu am distribuit o singură dată, fără să fac niciun comentariu. Mesajul meu este că nu se poate nimeni erija că reprezintă toată Diaspora. Eu m-am întâlnit cred că mult mai mult decât ăia care înjură pe internet cu români din toate statele, sunt români care-şi văd de treaba lor, care muncesc, sunt corecţi, înţeleg ce înseamnă democraţia, înţeleg că nu atacând jandarmii şi nu violând soţiile demnitarilor cum îndeamnă unii, se rezolvă problema în democraţie, ci prin vot şi alegeri. Dar acum e vară şi probabil au minţile înfierbântate unii. (…) Din păcate, agresivitatea şi radicalizarea aceasta a societăţii nu duce la nimic bun. Nu schimbările din lună în lună a miniştrilor sau a Guvernului rezolvă problema. Spun foarte clar, poţi să nu fii de acord cu cineva, dar nu înjurând, ameninţând, nu spunând că trebuie să fie sânge pe stradă, că trebuie să omorâm jandarmii, să împuşcăm jandarmii, sau ce mai spunea acel individ. Deci, practic, dacă nu îl auzeam pe acel individ, eu poate nu distribuiam, dar am distribuit să se vadă clar că este de la o doamnă care trăieşte în altă ţară, nu în România”, a explicat, joi pentru MEDIAFAX, Maria Grapini.

 
Întrebată de agenţia MEDIAFAX dacă este de acord cu afirmaţia că “fără certificat de prost nu puteţi participa la miting”, Grapini a răspuns negativ.

“Nu, nu, nu, dar nu sunt nici de acord cu…pentru că a mai fost un punct care m-a determinat să distribui. Eu am fost la Galaţi într-o problemă şi seara, pe faleză, m-am dus să mă plimb şi un grup de tineri cu tricouri USR m-a oprit şi pe mine, îmi dădea să semnez noaptea pe faleză nişte tabele. Nu sunt de acord totuşi să forţăm nota şi un partid politic să monopolizeze orice nemulţumire a unui cetăţean. Să preia de la cetăţeni problemele, să şi le pună în platforma lor politică, să candideze şi în 2020 să avem şi noi un procent de 90% de ieşire la vot”, a declarat Grapini, pentru MEDIAFAX.

Aceasta a adăugat că în democraţie nu se schimbă Guvernele „anarhic, pe stradă”.

“Nemulţumirea mea este că după 30 de ani nu se înţelege mecanismul democratic. Când am fost revoltată maxim, de exemplu în 2005, cu împărţirea energiei, băieţii deştepţi şi aşa mai departe, am spus că altă soluţie nu este decât să intru în politică şi să încerc de acolo. Păi oamenii ăştia nemulţumiţi să intre în politică şi să încerce. Aşa e în democraţie, nu se poate altfel. Nu putem, anarhic, pe stradă, să schimbăm Guverne, ne ducem înapoi în lumea a treia”, a mai spus Grapini.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă