5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDe ce premierul Olandei nu este de acord cu intrarea României în...

De ce premierul Olandei nu este de acord cu intrarea României în Schengen

Miercuri, Viorica Dăncilă i-a cerut premierului Olandei, Mark Rutte, să susţină aderarea României la Schengen. Şeful Executivului român a adăugat că acest subiect nu trebuie legat de cel al Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV). În replică, omologul olandez a răspuns că „Nu suntem de acord pe toate punctele, cum este Schengen,” lăudând însă creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări cu 15%, mult mai mult decât creşterea economică. Schimburile comerciale dintre cele două state, a subliniat el, au crescut cu 5 miliarde de euro.

 

„Statul de drept,” măciuca obişnuită

Rutte s-a întâlnit şi cu Iohannis. La conferinţa de presă de după întâlnirea de la Cotroceni, premierul Olandei a declarat că “avem o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept.” Nimic despre accederea României în Spaţiul Schenghen.

Olanda, împreună cu alte 11 state, a transmis recent o scrisoare prin intermediul Ambasadei că doreşte o accelerare a măsurilor de întărire a statului de drept.

 

„România a îndeplinit toate criteriile”

Singurul oficial al statului român care a criticat punctul de vedere al lui Rutte a fost  Eugen Teodorovici, ministrul de finanţe, într-o intervenţie pe Digi.tv. El a răspuns că nu i se pare corect punctul de vedere al olandezului, atât timp cât România a îndeplinit toate criteriile pentru intrarea în Schengen.

Supărarea olandezilor că nu li se dă portul Constanţa pare a fi singurul motiv al opunerii faţă de dreptul ţării noastre de a fi în spaţiul liber, susţin anumite surse.

ING a plătit o amendă de aproape 800 de milioane de euro, după o investigaţie a procurorilor, numai să nu ajungă la Tribunal

Procuratura olandeză a acuzat recent ING de încălcarea legii referitoare la prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului, prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor pentru spălarea de bani, în perioada 2010-2016.

ING nu şi-a respectat obligaţiile. Nu a identificat beneficiarii finali ai conturilor si nu a observat tranzactiile neobisnuite care au avut loc prin intermediul acestor conturi.

ING a acceptat plata unei amenzi de 775 de milioane de euro pentru inchiderea investigaţiei procurorilor, intr-un caz de spălare de bani şi practici corupte.

 

Ambasadorul României de la Haga n-a trimis niciun rând de îngrijorare faţă de derapajele de la statul de drept

Până la ora redactării acestui material, Brândușa Ioana PREDESCU, ambasadorul României în Regatul Ţărilor de Jos nu a formulat niciun punct de vedere faţă de actele de corupţie ale unei importante bănci şi niciun protest faţă de arbitrariul politicii olandeze faţă de România.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă