14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDe Centenar, Ministerul Culturii a finanțat o chermeză a „somităților“ Galațiului

De Centenar, Ministerul Culturii a finanțat o chermeză a „somităților“ Galațiului

„În acest fel aducem un omagiu moștenirii lăsate de înaintașii noștri“ – acesta este unul dintre argumentele ce au stat la baza organizării la Galați a „Galei Centenarului 2018“, finanțată de Ministerul Culturii pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Nu au vorbit istorici despre Marea Unire, nu au fost prezentate documente, pentru că în somptuosul hol al Universității „Dunărea de Jos“ a fost doar o chermeză a „Top 100“ oameni influenți din Galați, care, îmbrăcați la patru ace și însoțiți de neveste, au chefuit în ambianța recitalului susținut de Filarmonica din Chișinău.

La masa din centru au luat loc prefectul Dorin Otrocol, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea și primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, toți trei cu soțiile. La o masă alăturată se afla, tot împreună cu soția, fostul deputat PSD Florin Pâslaru, care nu mai este deputat din cauza interdicției de a ocupa o demnitate sau o funcție publică după ce a pierdut procesul cu ANI pentru că și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. A fost prezentă toată protipendada politică și administrativă a orașului.

 

La Galați, 14 evenimente de aniversare a Marii Uniri

„Gala Centenarului Galați 2018“ este unul dintre cele 114 proiecte aprobate până pe 29 august de Comitetul Interministerial în urma selecției manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi Primului Război Mondial. Bugetul alocat era de 45.524.133 lei.

În județul Galați au fost aprobate 14 proiecte. Spre exemplu, Primăria Tecuci a organizat trei evocări – a Unirii Basarabiei cu România, a Unirii Bucovinei cu România și a Unirii Principatelor. Muzeul de Istorie Galați a organizat expoziția „Uniformele militare în Primul Război Mondial“, iar Direcția de Cultură a organizat seria de conferințe lunare „Cum s-a format România“, în care au fost prezentate detalii mai puțin cunoscute despre ce s-a întâmplat acum 100 de ani. Și UM 0257, adică Inspectoratul Jandarmeriei din Galați, a organizat două evenimente – o prezentare a istoriei garnizoanei și „Maratonul Centenarului“, în cadrul căruia locotenent-major Cristian Onofrei şi fruntaşul Alexandru Vlasie au refăcut traseul de 550 kilometri parcurs de militarii din Regimentul 11 „Dorobanţi Siret“ din Galați, care în urmă cu 100 de ani au plecat spre Alba Iulia să elibereze Transilvania de sub regimul austro-ungar.

 

„Gala Centenarului“, ținută în mare secret

Despre „Gala Centenarului Galați 2018“ nu a știut nimeni nimic până pe data de 29 noiembrie, când într-unul din ziarele locale a fost publicat un articol publicitar, așadar plătit, ca să poată fi adăugat la dosarul finanțării. Fundația „Andreiana Juventus“ a Primăriei Galați anunța că pe 1 Decembrie va organiza acest eveniment finanțat de ministrul Culturii. Pe site-ul ministerului, „Gala“ de la Galați figura la poziția 84 din calendarul național al evenimentelor, la selecție obținând 74 de puncte. Organizatorul a primit o finanțare de 200.000 de lei.

În cadrul „Galei Centenarului“ urma să fie expusă o „pânză-record” cu lungimea de 100 de metri, pictată de elevi talentați cu portretele a 100 de eroi ai neamului. Mai erau programate o expoziție de fotografii și documente, un recital de muzică clasică al Filarmonicii din Chișinău și acordarea a 100 de medalii aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri.

 

Chermeză pe bani publici în „Sala Pașilor Pierduți“

„La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai ambasadelor dunărene, reprezentanți ai Casei Regale a României, ai Ministerului Culturii și Identității Naționale“, anunțau organizatorii. Pe site-ul Ministerului Culturii era prezentat ca un eveniment de „anvergură regională“. Nu a avut nici măcar „anvergură locală“, pentru că publicul și presa nu au avut acces la „Gala“ organizată în holul Universității „Dunărea de Jos“, care mai este numit și „Sala Pașilor Pierduți“ din perioada în care actualul sediu al universității era Palatul de Justiție. În holul universității era (tăiată în două) „pânza-record“ de 100 de metri pictată de elevii gălățeni, iar sala a fost pavoazată cu pânze tricolore. În rest, peisajul obișnuit al restaurantelor care organizează nunți: mese rotunde cu zece locuri, scaune drapate în alb (care, în ton cu evenimentul, aveau mici eșarfe tricolore), iar pe mese – tacâmuri, pahare, flori. E remarcabilă și prezența ospătarilor, care se îngrijeau ca somităților venite să aniverseze Centenarul să nu le lipsească nimic.

Evident că nu a fost prezent niciun ambasador și niciun reprezentant al Casei Regale, pentru că nu acesta a fost scopul, fiind vorba de o petrecere din bani publici pentru VIP-urile locale. Au mai fost invitați reprezentanți ai Șantierului Naval „Damen“ și ai Combinatului Siderurgic, dar majoritatea celor 200 de invitați au fost șefii administrației locale, parlamentari și politicieni, însoțiți de neveste sau soți. A fost și recitalul Filarmonicii din Chișinău, dar în acest context a fost mai mult un moment de asigurare a ambianței la petrecerea șefilor. Cum elevii au pictat pânza gratuit, iar deplasarea muzicienilor din Chișinău și decorarea sălii cu pânze tricolore nu au costat prea mult, o mare parte din finanțarea de 200.000 de lei s-a dus pe meniul celor 200 de invitați.

 

Fundația Primăriei Galați, „gaură neagră“ pentru banul public

Organizatorul „Galei Centenarului 2018“ este Fundația „Andreiana Juventus“ a Primăriei Galați. A fost constituită în 2001, membrii fondatori fiind Consiliul Municipal Galaţi și mai multe regii locale, TransUrb, Ecosal, Apaterm şi Administraţia Pieţelor. A fost înființată pentru a rezolva unele „probleme“ cu care se confruntă edilii. Spre exemplu, în 2010, când a fost redus numărul angajaților din sectorul bugetar, unii dintre angajații Teatrului Muzical „Nae Leonard“ au fost angajați la această fundație. Ulterior, au început să fie angajați și protejații unora dintre șefii administrației sau politicienii locali. Așa s-a ajuns ca pe statele de plată ale fundației să fie aproximativ 200 de angajați. Primăria și Consiliul Municipal au majorat sistematic contribuția municipalității la bugetul fundației. Prin hotărârea nr. 152/22.03.2018, contribuția a fost majorată de la 831.000 la 951.000 lei. Dar grosul banilor vine de la ceilalți fondatori, regiile locale. Director al fundației este un fost subprefect, Valentin Munteanu. În pofida faptului că funcționează pe bani publici, activitatea fundației e ținută la secret. Nimeni nu știe ce bani încasează sau cheltuie.

 

Societatea civilă: „Este dubios! Și cineva trebuie să răspundă!“

Deși Fundația „Andreiana Juventus“ este a Primăriei Galați, municipalitatea a refuzat să ne ofere un punct de vedere cu privire la modul în care a fost organizată „Gala Centenarului 2018“. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, Raluca Ardean, ne-a declarat că „întrucât evenimentul a fost proiectul fundației, și a fost organizat cu fonduri alocate de Ministerul Culturii, nu de Primăria Galați“, nu poate face niciun comentariu. În schimb, gălățenii au ce comenta: „Faptul că circa 200.000 lei, bani publici, au fost dirijați de la Ministerul Culturii către o fundație a cărei pagină de internet este în construcție este dubios! Și cineva trebuie să răspundă!“, a postat pe o rețea de socializare Stănică Ambrinoc, un lider de opinie al societății civile din Galați. 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă