20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDecebal Făgădău, despre greva de la compania de transport constănţean

Decebal Făgădău, despre greva de la compania de transport constănţean

Edilul afirmă şi că în spatele acestei mişcări se află o tentativă politică de a perturba activitatea de transport public.

Decebal Făgădău a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că anul trecut angajaţii companiei de transport au primit o primă de Crăciun de 450 de lei brut, iar în acest an primesc un tichet valoric de 330 de lei.

“Anul trecut au primit 450 de lei brut primă de Crăciun, 450 de lei brut se adaugă la venitul pe care îl realizează fiecare dintre angajaţii fostului RATC.

Ce rămânea net fiecăruia depinde de cât aveau veniturile pentru că, cu cât aveai venitul mai mare, cu atât mai mult se plăteau către stat toate dările. Dacă aveau un venit de 300 de lei şi se adăuga acest venit de 450 de lei, ar fi rămas în mână cu 325 de lei.

Această bonificaţie de Crăciun era variabilă de la angajat la angajat. Pentru a nu mai fi această situaţie, anul acesta s-a luat hotărârea să se acorde un tichet valoric unitar de 330 de lei pentru că atât îşi pemite compania anul acesta”, a explicat primarul.

El a spus ca din 2017 până în prezent salariul brut al şoferilor companiei de transport s-a dublat, ajungând de la 1.600 de lei la 3.200 de lei. Pe lângă acest salariu, oamenii mai primesc tichete de masă, sporuri de vechime, de ore de noapte, de fidelitate, a mai afirmat Făgădău.

Potrivit primarului, compania de transport are 350 de şoferi, iar vineri pe tură erau 128, menţionând că dintre aceştia mulţi au dorit să intre pe traseu, dar un grup de oameni a făcut presiuni asupra lor să nu facă acest lucru.

Primarul a mai spus că şoferii nu se pot plânge nici de condiţiile de lucru, municipalitatea achiziţionând peste 100 de autobuze noi.

“Pentru 5 lei pe care îl plătesc în plus faţă de anul trecut, pentru toate condiţiile de lucru care s-au îmbunătăţit, pentru dublarea de salariu în doi ani de zile pentru autobuzele noi, pentru lucrurile acestea au preferat să facă şantaj şi mizerie la adresa constănţenilor.

Nu voi lăsa lucrurile aşa. Sunt extrem de furios şi vă rog să mă credeţi că nu am niciun fel de problemă să merg în faţa oricărui organ de cercetare, fie că e penală, fie că e o instanţă civilă, să apăr drepturile constănţenilor care au investit în patru ani zile 300 de milioane de lei ca să fie şantajaţi pentru cinci lei”, a mai transmis primarul.

Făgădău a anunţat că va depune plângere penală împotriva celor care au făcut această grevă şi va solicita răspunderea în solidar a celor care au blocat transportul public.

“Cu ce a greşit oraşul faţă de această mână de oameni care au blocat transportul public? Astăzi voi depune plângere penală şi voi cere răspunderea în solidar a tuturor celor care au şantajat oraşul şi constănţenii.

Voi cuantifica prejudiciul zilei de astăzi conform contractului şi îl voi cere în civil de la compania CT Bus cu care avem contract şi în garanţie de la toţi cei care au creat acest prejudiciu. Pentru că nu a venit nimeni să vorbească nici cu primarul, nici cu Consiliul Local.

Mi se pare inacceptabil să vorbesc înainte de conferinţa de presă cu domnul preşedinte al unui sindicat, care mi-a dat cu zece minute înainte de conferinţa de presă telefon că ar vrea să se întâlnească cu mine”, a explicat Făgădău.

El crede că în spatele acestei mişcări a şoferilor companiei se află o tentativă politică de perturbare a activităţii de transport public.

“E o tentativă politică de a perturba activitatea de transport public. Ieri două doamne consilier local care merg doar cu transportul în comun, de la PNL, au sunat îngrijorate, chiar înainte să se întâmple ceva, ce se întâmplă la CT Bus. Vi se pare o coincidenţă?”, a explicat Decebal Făgădău.

O grevă spontană are loc, vineri, la compania de transport în comun din municipiul Constanţa – CT BUS – după ce conducătorii auto au refuzat să iasă pe traseu. Ei solicită demisia directorului instituţiei şi ca prima de sărbători să fie de 500 de lei, nu de 300 de lei cum le-a fost oferită.

 

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă