Foto: Octav Ganea, INQUAM PHOTOS

Foto: Octav Ganea, INQUAM PHOTOS

Decid sau nu marți judecătorii CCR impozitarea pensiilor speciale?

Curtea Constituțională a României are pe ordinea de zi a ședinței de marți analizarea sesizărilor depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Avocatul Poporului cu privire la impozitarea pensiilor speciale.

Petronel Tudor 0 comentarii

CCR va spune marți dacă impozitarea cu până 85% a pensiilor speciale este sau nu constituțională, răspunzând astfel solicitărilor înaintate de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Avocatul Poporului, sau va alege să amâne din nou o decizie, așa cum s-a întâmplat cel mai recent în urmă cu o săptămână.

Judecătorii Curții Constituționale a României trebuie să analizeze prevederile legii adoptate pe 17 iunie de parlamentarii din Camera Deputaților prin care va fi aplicată o cotă de impozitare de 10% pensiilor cu valori cuprinse între 2.001 lei și 7.000 lei și o cotă de impozitare de 85% pentru pensiile speciale ce depășesc 7.001 lei.

O parte dintre magistrații Curții Constituționale a României beneficiază de pensii speciale. Cea mai mare pensie specială dintre cei nouă judecători ai CCR o are Livia Stanciu, 454.717 lei anual, echivalentul a peste 93.000 euro, potrivit b1.ro.

Aproape la fel de mult, 454.068 lei, a luat pensie specială într-un an de zile și Valer Dorneanu, președintele CCR. Potrivit sursei citate, pensia specială anuală a acestuia a fost în 2017 de aproximativ 32.000 euro, în 2018 a crescut până la circa 66.000 euro pentru ca anul trecut să ajungă la un total de 93.000 euro.

Comentarii

loading...