7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiDecizia MAE privind prelungirea programului în Diaspora

Decizia MAE privind prelungirea programului în Diaspora

El a amintit că a existat o campanie de informare în legătură cu crearea de noi secţii de votare, în Paris numărul acestora fiind mărit chiar de patru ori.

“În general, toată lumea s-a concentrat pe ambasade şi consulat, în funcţie de cum erau respectivele instituţii amplasate. Şi atunci, evident că exista un decalaj foarte mare între secţiile de votare care nu sunt cunoscute probabil de toată lumea. Înghesuială mare este la ambasade şi la consulate. (…) Ceea ce putem face noi – în primul rând să informăm Autoritatea Electorală Permanentă despre aceste cereri (n.r. – de prelungire a programului). Dacă Autoritatea consideră că se înscrie în litera legii, se pot lua măsuri foarte rapide din punctul nostru de vedere. Din câte ştiu, există nişte prevederi foarte clare în legea electorală care spun că pentru toată lumea se închid secţiile la ora 21,00. Evident, există posibilitatea de a se adopta altă decizie, noi n-avem nicio problemă să o punem în aplicare imediat. O a doua măsură pe care putem să o adoptăm este aceea de a permite oamenilor care, chiar dacă n-au intrat în secţiile de votare până la 21,00, dar aşteaptă în incinta ambasadei, în curte undeva, ei să continue să-şi exprime hotărârea lor de vot în perioada care va urma. Deci astea sunt cele două posibilităţi”, a declarat Meleşcanu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Potrivit ministrului, “un element tehnic care îngreunează într-un fel procesul electoral este posibilitatea pe care o au românii de a vota pentru Parlamentul European şi pentru ţara lor de adopţie”.

“Şi principala problemă este legată de asigurarea măsurilor pentru a nu dubla voturile pentru ca să nu fie infracţiune şi să se creeze probleme. (…) Ştiu că în funcţie de fiecare ţară, cum merge internetul şi sistemul lor, într-adevăr e un pic mai lung, e un mod de aşteptare pentru că există această posibilitate. Poate că unii au votat şi pentru ţara lor de adopţie, alţii votează pentru România, deci există o perioada puţin mai lungă”, a arătat Meleşcanu.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian în această lună, a declarat marți purtătorul de cuvânt al armatei...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...
Ultima oră
Pe aceeași temă