13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDeţinuţii care muncesc au adus 1,4 milioane de euro Penitenciarului Arad

Deţinuţii care muncesc au adus 1,4 milioane de euro Penitenciarului Arad

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Eduard Magold, a declarat pentru AGERPRES că în aceste zile, la punctele de lucru exterioare, prestează activităţi lucrative 23 de persoane private de libertate, dintre care opt sunt fără supraveghere.

În cursul anului trecut însă, în aceste puncte de lucru au muncit 357 de deţinuţi, dintre care 209 au fost plătiţi, aceştia reprezentând 20 la sută din persoanele condamnate aflate în Penitenciarul Arad. Alţi 148 de deţinuţi au prestat muncă “în interesul locului de deţinere”.

“Trebuie precizat că Penitenciarul Arad este profilat pentru custodierea persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim închis şi maximă siguranţă, având numai o secţie specială, cu efectiv redus, unde sunt custodiaţi deţinuţi care prestează activităţi gospodăreşti, aceştia fiind în regim deschis”, a declarat Magold.

Veniturile realizate de către deţinuţi se situează, conform prevederilor legale, la nivelul salariului minim pe economie sau uşor mai ridicate. Persoana condamnată care prestează activităţi lucrative încasează, însă, doar 40% din venitul realizat, iar 60% revine administraţiei.

“Fondul total de venituri obţinut şi facturat în cursul anului 2018 a fost în valoare de 6.380.935,63 lei, echivalentul a 1.387.160 euro, în creştere faţă de anii anteriori. Aceşti bani au fost utilizaţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, asigurarea drepturilor deţinuţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului”, a declarat Eduard Magold.

Deţinuţii au lucrat în anul 2018 la diferite societăţi ai căror patroni au solicitat forţa de muncă din cadrul penitenciarului pentru activităţile din şantiere, fabrici sau ateliere.

Penitenciarul Arad, care are în prezent 995 de deţinuţi, a primit anul trecut de la bugetul de stat suma de 49.709.076 lei.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă