9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDiploma și vârsta sunt importante pe piața forței de muncă?

Diploma și vârsta sunt importante pe piața forței de muncă?

Angajatorii au pretenții mari când vine vorba de a alege candidați potriviți. Ei caută persoane cu abilități deosebite dar pun accent și pe diplome și vârstă, mai ales în cazul femeilor. Din păcate în prezent sunt căutate îndeosebi femei tinere, mai puțin femeile căsătorite sau care în plus au și copii mici. Angajatorii preferă femeile care au un fizic atractiv, care au un anumit nivel de educație, care sunt inteligente și ambițioase. Potrivit unor sondaje de opinie, angajatorii pun accent pe aptitudini și competențe și apoi pe diplome sau atestate.

Studiile contează într-o oarecare măsură mai ales în anumite domenii, este clar că sunt joburi în care nu sunt preferate persoanele fără studii, mai ales când este vorba de femei. La bărbați, sunt apreciate abilitățile de gândire logică, talentul de a rezolva rapid problemele. În ziua de a zi s-a observat că bărbații au abilități de comunicare mai dezvoltate decât femeile și au șanse destul de mari de a obține locul de muncă pe care și-l doresc.

Cererea de forță de muncă este mai mare în construcții, producție, agricultură, sectorul IT și altele. În prezent există un deficit mare de lucrători calificați în profesiile medicale, este nevoie de medici, asistente medicale, paramedici, infirmiere. Situația este similară și în alte domenii de activitate. Românii caută locuri de muncă bine plătite, de aceea pleacă din țară.

Mulți aleg să lucreze în studiourile de videochat, pentru că sunt atrași de câștiguri fabuloase lunar. Printre ei sunt fete de 20 de ani dar și femei de 40-45 de ani, români singuri dar și căsătoriți, studente la medicină, la drept sau la alte universități, care lucrează de exemplu la studio videochat Constanța pe bază de contract. Aici au posibilitatea de a câștiga foarte mulți bani comparativ cu o persoană obișnuită, fără a face niciun efort, în afară de a-și manifesta abilitățile conversaționale de flirt și farmecul personal.

Astfel de joburi blamate sunt un mod de a câștiga ușor bani în ziua de azi. Sunt multe păreri, mituri despre astfel de joburi, cei care vor să afle dacă un astfel de job este pentru ei trebuie să fie bine informați și să cunoască în detaliu toate avantajele și dezavantajele. Ideea nu este de a deveni mai bogat, ci de a afla dacă un job ți se potrivește, dacă un astfel de loc de muncă este sau nu pentru tine.

Viața este în general o luptă continuă. Oamenii caută joburi fel de fel pentru a reuși să se întrețină, mai ales dacă sunt în situația de a avea și familie. Mulți oameni ajung să aibă eșecuri în viață și nu le este ușor să privească înapoi și să analizeze motivele acestora. Ei trebuie să accepte realitatea și să-și asume responsabilitățile, să-și creeze un plan de acțiune, să nu mai repete aceleași greșeli pe viitor. Ideea este să învețe din greșeli, să fie pregătiți pe viitor să înfrunte alte posibile obstacole.

 

Oamenii se confruntă în ziua de azi cu anumite temeri sociale, dar treptat învață cum să trăiască mai ușor și să înțeleagă sursa acestora. Ei au mereu în minte întrebarea: dacă nimic nu merge așa cum și-au dorit, care este cel mai rău lucru care se mai poate întâmpla? Ei trebuie să înțeleagă care este cauza eșecului, ce a provocat frica, să evite eșecul pentru a putea ajunge să aibă succes. Frica este un instrument emoțional puternic, care te poate paraliza complet și te poate împiedica să iei anumite decizii.

În ziua de azi, când vine vorba de job-uri, încă mai funcționează pilele, relațiile, recomandările directe date de alte persoane. Aici este și o parte bună pentru că multe companii spun că la ei cei mai buni angajați au venit din recomandări și că aceștia sunt bine specializați.

Un alt aspect despre care spun angajatorii că l-au observat la candidați, este lipsa de educație. Mulți sunt nemulțumiți de educația celor care caută locuri de muncă. La asta se adaugă și mari lacune în aptitudinile profesionale ale tinerilor. Se pare că în ultimii ani în România calitatea educației s-a deteriorat brusc. S-a observat faptul că abilitățile profesionale ale tinerilor nu sunt la nivelul potrivit, nu au o gândire antreprenorială, nu au abilități organizaționale, de lucru în echipă și de comunicare.

În ceea ce privește anumite domenii de activitate, în IT, care necesită o pregătire foarte bună, studii universitare, companiile spun că este important ca procesul de învățare să continue și după universitate datorită dezvoltării rapide a tehnologiei. Multe dintre companii cheltuie bani cu dezvoltarea profesională a angajaților. Aceștia urmează cursuri de formare profesională pentru a-și dezvolta abilitățile pentru actualele locuri de muncă și pentru a fi mai bine pregătiți în viitor.

Accesul la informații, la instruire, la tehnologie pentru tineri poate contribui foarte mult la dezvoltarea lor, la formarea lor ca profesioniști. Competențele și abilitățile reprezintă cu siguranță ceva care are prioritate, iar diplomele sunt și ele importante dar rămân pe planul doi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă