8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDNA cercetează un contract de un milion de lei de care ar...

DNA cercetează un contract de un milion de lei de care ar fi beneficiat Alexandru Cumpănașu

Direcția Națională Anticorupție a solicitat de la Ministerul Culturii documente legate de contractul pe care această instituție l-a încheiat, în septembrie anul trecut, cu Asociația pentru Implementarea Democrației (AID).

Informațiile preliminare arată AID ar fi obținut o finanțare nerambursabilă de aproximativ 1 milion de lei, în cadrul programului derulat de Ministerul Culturii pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri.

Din totalul de un milion de lei, 840.000 de lei ar fi fost plătiți ca drepturi de autor direct către Alexandru Cumpănașu, în schimbul realizării a trei lucrări despre Marea Unire de la 1918.

Potrivit unui articol postat pe site-ul ziarului Libertatea, aceste trei lucrări au fost “trei broșuri, de maximum 18 pagini fiecare, broșuri al căror conținut a fost copiat, cu mici modificări, de pe Wikipedia, Google sau de pe diverse site-uri”.

Autorul acestor lucrări, Alexandru Cumpănașu, a susținut, în schimb, că el a conceput trei cărți, cu peste 200 de pagini fiecare, pe care le-a scris într-o lună: „Am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”. Ministerul Culturii a susținut, până acum, poziția exprimată de Cumpănașu, precizând că aceste trei volume s-ar fi tipărit, fiecare, într-un tiraj de o mie de exemplare.

Pentru a lămuri situația, procurorii DNA au cerut Ministerului Culturii să le pună la dispoziție proiectul elaborat de Alexandru Cumpănașu în contextul Centenarului Marii Uniri.

Până în acest moment, procurorii nu au însă la dispoziție decât cele trei broșuri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă