10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDoljenii sunt condamnați la șomaj și poluare. ­Președintele CJ Dolj a semnat...

Doljenii sunt condamnați la șomaj și poluare. ­Președintele CJ Dolj a semnat contractul cu Iridex

Decizia președintelui Consiliului Jude­țean Dolj, Ion Prioteasa, pentru că aici nu putem vorbi de decizia autorității publice pe care o reprezintă, de a desemna Grupul Iridex câștigătorul contractului de prestare a activităților de colectare, transport deșeuri și de operare a stației de sortare și transfer Goicea, în urma unei licitații organizată cu ușile închise, condamnă sute de persoane din județul Dolj la șomaj. Iar dacă verificăm istoricul firmei Iridex privind modul său de operare a deșeurilor, riscurile la care va fi expusă populația din județul Dolj referitor la poluare în viitorul apropiat vor fi majore.

La o simplă accesare a știrilor din acest domeniu informațiile vin în avalanșă și arată protestele oamenilor împotriva gropii de gunoi Chiajna care asfixiază toată partea de nord a Bucureștiului. Ultimul protest din fața Ministerului Mediului a fost în data de 18 iulie 2018.

Consiliul Judetean Dolj a încheiat în luna mai 2018 cu grupul de firme Iridex (Iridex Grup Salubrizare – Servicii Salubritate București – Iridex Grup Import-Export cu susținător Iridex Grup Construcții) un contract de 250 milioane lei, fară TVA, pentru colectarea și trans­portul deșeurilor, pentru următorii opt ani, din toate localitățile județului Dolj și din Municipiul Craiova. Iridex a obținut contractul de nici mai mult nici mai puțin de 64,5 milioane de euro prin licitație, o licitație controversată și desfășurată mai mult cu ușile închise, departe de ochii celor interesați să participe.

Autoritatea care a desemnat Grupul Iridex câștigătorul contractului de prestare a activităților de colectare, transport și de operare a stației de sortare și transfer Goicea este nimeni alta decât Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de ­Gestionare a Deșeurilor „ECODOLJ“, condusă tot de Ion Prioteasa în calitate de președinte. La licitație a participat doar Grupul Iridex – condus de Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator – motiv pentru care autoritatea organizatoare a licitației a încălcat flagrant legea.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestio­nare a Deșeurilor ­„ECODOLJ“, a ales ca și consultanți pentru acest proiect pe prietenii buni ai domnului Corneliu Pascu, cei care dețin societatea de consultanță Interdev SRL și Fichtner Environment SRL, dl. Păunescu Radu Dan și dl. Cozariu Mihai Mircea. Aceștia au hotărât să realizeze un scenariu bine pus la punct pentru a elimina alți potențiali concurenți, respectiv Salubritate Craiova, care deținea titluri pe colectare a ­deșeurilor confirmate în cei peste 15 ani de activitate pentru o populație de peste 350-450 mii loc.

Conform Legii 51/2006, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „ECODOLJ“ avea dreptul de a finaliza licitația și de a atribui contractul de delegare a gestiunii, doar în cazul în care la procedura de licitație deschisă s-ar fi depus minim trei oferte și s-ar fi prezentat cel puțin trei ofertanți, care să îndeplinească criteriile de eligibilitate. Nefiind cazul de față, licitația ar fi trebuit anulată și reorganizată o alta în termen de maximum 60 de zile, lucru care nu s-a întâmplat. Nerespectarea de către autoritatea organizatoare a prevederilor legale evidențiază clar scopul de a favoriza unicul ofertant, respectiv Grupul Iridex.

Mai mult, pentru a restrânge concurența, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „ECODOLJ“, condusă de Ion Prioteasa, a adoptat un comportament discriminatoriu, impunând ­condiții tehnice restrictive, astfel încât să limiteze accesul anumitor operatori economici la această ­licitație.

De fapt, participarea unui singur ofertant a fost posibilă strict prin faptul că la obiectul contractului s-au inclus serviciile aferente operării stației de sortare și transfer Goicea și, astfel, Grupul Iridex a putut îndeplini condiția privind experiența similară prin asocierea cu o altă companie proprie din zona de operare a stațiilor de sortare, deși această activitate nu este decât o activitate secundară în cadrul contractului. Consultantul angajat de Ion Prioteasa pentru acest proiect a pus la cale ­această strategie folosind toate ­trucurile permise și ­nepermise pentru a garanta planul pus la cale împreună cu președintele ADI „ECODOLJ“.

Dacă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „ECODOLJ“ ar fi respectat procedurile legale de organizare a licitației și ar fi luat în calcul împărțirea contractului către mai muți operatori economici, și-ar fi făcut loc pe piață și firme mai mici precum SC Salubritate Craiova SRL, firma deținută de Primăria Craiova și care ­până în momentul licitației era responsabilă de colectarea și transferul deșeurilor din județ.

Preluarea contractului doar de către Grupul Iridex nu a făcut decât să bage SC Salubritate Craiova SRL în mari probleme financiare. Deși societatea comercială s-a arătat interesată să participe la licitație, condițiile de participare monopolistice i-au blocat complet accesul. Și nu doar atât, au condamnat-o la un declin drastic, prin pierderea celei mai mari părți a activității sale, respectiv colectarea și transferul deșeurilor.

Dacă analizăm experiența similară în colectarea și transportul deșeurilor între operatorii locali din Dolj și membrii asocierii unicului ofertant se poate ușor constata că Salubritate Craiova SRL are o experiență de peste zece ani în colectarea deșeurilor la o populație de 350 – 400 mii de locuitori, în schimb Grupul Iridex are o experiență în colectare pentru o populație de circa 30.000 de locuitori. Este evident că doar pentru a se bloca accesul altor operatori de pe piață s-a introdus posibilitatea ca experiența similară să poată fi dovedită prin prestarea de servicii de operare a stațiilor de sortare, activitate specifică societăților care operează depozite ecologice sau stații de sortare și nu societăților care au ca obiect principal de activitate colectarea și transportul deșeurilor.

Salubritate Craiova avea peste 350 de angajați, dar din păcate prin restrângerea activității companiei, mulți dintre ei au devenit șomeri și cu grija zilei de mâine. Și acest lucru se întâmplă din interese de ordin financiar, economic, relațional de ce nu, în a împiedica un important jucător de pe raza județului Dolj, respectiv Salubritate Craiova, în a participa la această licitație.

Este forma clasică de devalizare a unei societăți de stat și transfer al activității acesteia într-o zonă privată.

De ce președintele și autoritățile publice au ales să favorizeze Grupul Iridex în această licitație ridică mari semne de întrebare, interesele cetățenilor fiind lăsate deoparte fără drept de apel.

Conform Mediafax președintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, este audiat într-un dosar la DNA, în care sunt cercetați toți funcționarii instituției, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitații către firme agreate și pentru care percepeau un comision din valoarea contractelor atribuite acestora. Potrivit unor oficiali, procurorii l-au anunțat pe președintele Consiliului Județean Dolj că este urmărit penal, relatează Mediafax.

Numai în ultimii doi ani, Iridex a scandalizat și a sfidat populația Bucureștiului, care s-a luptat din greu pe toate canalele media și prin proteste de stradă pentru închiderea definitivă a gropii de gunoi Chiajna și oprirea acestei bombe ecologice cu ceas, care devastează o mare parte din cartierele bucureștene prin miros și gaze scăpate de sub control. Și nu doar populația a adoptat o poziție fermă în ceea ce privește societatea Iridex, ci și primarul Capitalei, Gabriela Firea, primarul sectorului 1, Dan Tudorache, și fostul ministrul al Mediului, Cristina Pașca Palmer, care declara: „Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalație IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Așadar, mirosul pe care populația îl resimte este efectul acumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă. Am constatat emisii urât mirositoare (…) provenite de la niște motoare care captează gazele produse de fermentația guno­iului, care se transformă în energie electrică.“, mai preciza primarul sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache, potrivit căruia Iridex produce energie electrică din 2010, fară să aibă delegare de la Primăria București.

Posturile TV și presa centrală au arătat în ultima perioadă că:

„Zeci de oameni de la marginea capitalei, din zona apropiată gropii de gunoi Chiajna, au protestat cu bannere și măști acuzând mirosul puternic de hidrogen sulfurat pe care trebuie să îl suporte chiar și la o distanță de zece kilometri. Se simte o duhoare extraordinar de puternică aici la noi în Chitila. Nu se opresc indiferent de ce măsuri spun autoritățile și cei care gestionează groapa că au luat. Se simte cel mai des în Chitila, Chiajna, Militari, Giulești, Bucureștii Noi, Pajura, Roșu și în Dudu. Mirosul se simte de la cinci-zece kilometri. Asta e dovada clară că legea nu se respectă, deși au fost depuse mii de sesizări“, a declarat unul dintre locuitori pentru agenția de presă Mediafax. Alt cetățean a declarat, tot pentru Mediafax, că „un laborator mobil pentru monitorizarea poluării a fost așezat în apropierea zonei, iar în anumite nopți acesta a înregistrat depășiri chiar și de 8 ori peste limita legală admisă a cantității de hidrogen sulfurat“.

Un lucru este însă cert. Din toată „afacerea“ aceasta singura care va avea de suferit este populația județului Dolj, care trebuie să îndure introducerea unui poluator al Bucureștiului în serviciile de salubritate ale județului Dolj, și acest lucru doar din decizia unui președinte al Consiliului Jude­țean certat cu legea.

Este greu chiar și pentru persoana dlui. Ion Prioteasa sau pentru conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „ECODOLJ“, pentru membrii comisiei care au decis trimiterea în șomaj a locuitorilor din județul Dolj și devalizarea SC Salubritate Craiova să privească în ochi oamenii care au rămas fară locuri de muncă și pe familiile acestora.

Sperăm că vom afla în curând adevăratul motiv al acestor demersuri, cât și pe beneficiarii reali ai acestor mașinațiuni aparent ­inteligente.   

Cele mai citite

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

Hotelul Ambasador devine The Julius Bucharest. Va avea un nou proprietar

Hotelul Ambasador din București, un monument arhitectonic deosebit cu influențe interbelice și de stil Art Déco, a fost achiziționat recent de către compania austriacă...

Erdogan este într-o vizită în Irak pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări

Președintele Turciei, RecepTayyip Erdogan este în Irak, prima vizită din 2011 a unui lider turc în această țară, potrivit rfi.ro. Subiectele discuțiilor dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă