21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTeodor Meleșcanu, dosar pentru abuz în serviciu

Teodor Meleșcanu, dosar pentru abuz în serviciu

Dosarul penal in rem vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane.

“Confirmăm faptul că, urmare a unei plângeri penale formulată împotriva dl Meleşcanu Teodor, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a fost înregistrat un dosar, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu (ART. 297 CP) şi folosire a funcţiei pt. favorizarea unei persoane (ART. 301 CP)”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea MEDIAFAX.

Plângerea vizează modul în care a fost numit fiul lui Teodor Meleşcanu consul la Strasbourg.

Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri penale depuse împotriva lui Meleşcanu de către Bazil Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, care a reclamat că nu a fost numit în postul de consul la Strasbourg deşi a câştigat un concurs în decembrie 2016. 

“Selectarea subsemnatului pentru postul de la Strasbourg s-a făcut pe baza unor criterii foarte clare: experienţă, proiect de misiune, cunoaşterea mediului cultural, lingvistic, economic şi politic al ţării de reşedinţă (…) Nominalizarea subsemnatului pentru Strasbourg nu s-a făcut printr-un act de voinţă guvernamentală (sau ministerială) şi nici pe criterii politice, deoarece nu am nicio afiliere politică, ci prin concurs deschis şi pe baza unor criterii clare stabilite şi anunţate public (…) Membrii comisiei de concurs au fost, atât la Guvern, cât şi la MAE, înalţi specialişti în domeniul relaţiilor internaţionale, membrii comisiei de examen de la MAE fiind, în marea lor majoritate, încă în funcţii: director general de resurse umane, director general al afacerilor consulare, etc”, a arătat profesorul Bazil Popovici în plângerea depusă la Parchetul General.

El spune că, în consecinţă, Meleşcanu a comis un abuz în serviciu pentru a-şi promova un membru al familiei. 

“Fapt fără precedent în istoria postrevoluţionară a României, domnul ministru Meleşcanu îşi numeşte fiul vitreg, prin urmare rudă de gradul I, consul general printr-o Hotărâre de Guvern (HG nr. 454 din 28 iunie 2018) contrasemnată fără jenă în nume propriu, id est cu propria semnatură, în dispreţul legii 161 din 19 aprilie 2003, care la articolul 72 alineatul I specifică: <>”, a arătat Popovici în plângerea penală.

În urma acestei plângeri, Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu şi conflict de interese şi l-a citat pe reclamant la audieri în 1 octombrie.

Sorin-Adrian Pîrvulescu, fiul soţiei ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost numit consul general al României la Strasbourg prin hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie. Hotărârea a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă