Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dragnea: În 2019, punctul de pensie va ajunge la 1.265 lei

Dragnea: În 2019, punctul de pensie va ajunge la 1.265 lei

Preşedintele PSD a prezentat, duminică seara, noua lege a pensiilor şi modificările care vor avea loc, astfel în 2019 punctul de pensie va fi de 1.265 lei, ajungând în 2021 la 4.256 lei net. Liviu Dragnea a precizat însă că această lege nu se aplică pensiilor speciale.

Iulian Budușan 0 comentarii

„În 2017 l-am dus la 1.000 lei punctul de pensie, în 2018 la 1.100 de lei, în 2019, aşa cum am spus în programul de guvernare, 1.265 de lei punctul de pensie. La punctul de pensie, să luăm 1,500 lei pensie brută. Cineva care avea atât în 2016, net lua 1.399 lei, scădem 5,5% contribuţia socială şi 16% diferenţa care era peste 1.100 lei. Noi am eliminat sub 2.000 lei pensie, astfel că a crescut (n.r. - pensia) în 2017, ca urmare a creşterii punctului de pensie, dar a crescut şi netul pentru că am eliminat contribuţia la sănătate. Deci am egalat brutul cu netul. În 2020 este mai mult decât dublu faţă de netul din 2016. (…) Cu formula din noua lege, în 2021 va 4.507 lei brut şi pensia netă avem mai mult decât o triplare a pensiei, 4.256 lei net. (...) Această lege nu se aplică la pensiile speciale. Pensiile speciale nu fac obiectul acestei legi”, a declarat duminică seara, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la România TV.

Social democratul a anunţat şi care este noua formulă de calcul a pensiei, care va intra în vigoare din 2021.

„Care va fi noua formula de calcul? Pensia va fi numărul de puncte înmulţit cu valoarea de referinţă. Valoarea punctului de referinţă este raportul dintre punctul de pensie din 2020, 1.175 lei mărit cu 5%, care înseamnă rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului. Aceste lucruri vor intra în vigoare din 2021. Vor intra în vigoare mai devreme doar într-un singur caz, dar este nevoie de recalcularea tuturor pensiilor. Este practic imposibil, trebuie recalculate pensiile pentru toţi pensionarii, toţi 5,2 milioane”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai precizat că va fi introdus „principiul contributivităţii, adică atât cât contribui, atât ai pensia”, ce vizează companiile care nu plătesc contribuţii. Acesta, spune Liviu Drganea, este şi motivul pentru care s-a realizat transferul contribuţiilor.

„Introducem pentru prima oară principiul contributivităţii, adică atât cât contribui, atât ai pensia. Companiile care nu plătesc asigurările sociale pot avea probleme, dar fiecare cetăţean va fi informat de numărul de puncte acumulate. Sunt acum situaţii în care companiile nu plătesc contribuţii sociale. Angajaţii trebuie să ştie cât vor primi. Dacă noi lucrăm la o companie care nu plăteşte contribuţiile, nu e corect pentru ceilalţi care lucrează la firme care îşi plătesc contribuţiile. Unul dintre motivele pentru care s-a realizat transferul contribuţiilor către angajat este că erau două milioane de români care munceau şi pentru care nu se plăteau contribuţiile sociale. Atunci aveam un deficit de şase miliarde de lei la bugetul de pensii, acum s-a micşorat la trei miliarde. Va ajunge la zero, dar în fiecare an trebuie să virăm la bugetul de stat”, a mai spus Liviu Dragnea.

Comentarii

loading...