30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDumitru Dragomir şi Ioan Bendei, condamnaţi la câte patru ani de închisoare...

Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei, condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare

Cei doi au fost trimişi în judecată sub control judiciar în 22 august 2017 pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani şi respectiv dare de mită şi complicitate la spălare de bani. Potrivit DNA, Dumitru Dragomir a pretins 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei “în scopul atât de a îndeplini, cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora”. 

Fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan Dragomir, cercetat în acelaşi dosar pentru complicitate la luare de mită şi la spălare de bani, a fost achitat de Tribunalul Bucureşti.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat de şapte ori decizia până acum. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

“În perioada aprilie 2009 – mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora. Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan”, anunţa DNA.

Banii ar fi fost disimulaţi ulterior sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între o firmă care ar fi fost controlată de Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu.

În anul 2008, la nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011, licitaţia fiind câştigată de firmele reprezentate de Ioan Bendei, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). Ulterior, în anul 2009, în contextul crizei economice, firmele câştgătoare ar fi solicitat Ligii acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase, spun procurorii.

“În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla, mai spun procurorii. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune”, transmite DNA, citată de Mediafax.

Potrivit sursei citate, “conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.”

În baza contractului, în perioada 2009-2011, firma de televiziune ar fi primit societăţii controlate de Dumitru Dragomir, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei), mai spun procurorii.

“În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru ,,spălarea” şi ,,curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus. Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, explică anchetatorii.

 

Dumitru Dragomir, după condamnare: Sunt total nevinovat. Nu au nicio probă, nimic

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a explicat, marţi, după decizia Tribunalului Bucureşti de condamnare la 4 ani de închisoare cu executare, că este total nevinovat şi că procurorii nu au nicio probă împotriva sa.

“Procurorii nu au nicio probă, nimic. Nu există aşa ceva. Sunt toal nevinovat. Acest dosar nu are nicio tangenţă cu Dumitru Dragomir”, a declarat dostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, la B1TV, citează Mediafax.

 

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă