8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiElectrocasnicele vechi vă aduc vouchere consistente pentru noi achiziții

Electrocasnicele vechi vă aduc vouchere consistente pentru noi achiziții

Programul debutează vineri, începând cu ora 10.00, iar la sesiunea din acest an, persoanele fizice pot beneficia de oportunitatea de a se înscrie şi de a obţine unul sau mai multe vouchere, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat.

Ce trebuie să faceți

Beneficiarii vor avea la dispoziţie şapte zile pentru a se înscrie în program prin crearea contului de utilizator pe www.afm.ro. Contul de utilizator este un element de noutate al acestei ediţii a programului şi permite atât selecţia voucherelor, cât şi urmărirea statusului acestora.

Pentru crearea contului de utilizator se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate şi judeţ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail şi numărul de telefon valid. Beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM până la momentul utilizării voucherului.

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a maşinilor de spălat rufe/vase şi a frigiderelor/congelatoarelor. Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Etape 

AFM precizează că, pentru eficientizarea procesului de selecţie a voucherelor, ediţia din 2021 se va desfăşura etapizat, după cum urmează:

Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai-20 mai);

Etapa I: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie);

Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 – 17 iunie);

Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie – 1 iulie).

Concomitent cu înscrierea solicitanţilor în programul guvernamental, prin crearea conturilor de utilizator se va desfăşura şi sesiunea de înscriere în vederea validării comercianţilor, realizată tot prin intermediul aplicaţiei informatice.

Sumele Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) arată că peste 200.000 de persoane fizice ar putea accesa programul în acest an.

Voucherele pentru electronicele mari, precum mașinile de spălat, aparatele de aer condiționat, frigigere, televizoare, etc. vor avea valoarea de 400 lei, în timp ce pentru laptopuri se vor acorda 500 lei, iar pentru tablete 300 lei. Pentru aspiratoarele cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an se vor primi vouchere de 200 lei.

Ultimul loc

România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrice în 2016. Românii colectează cu 1,6 kg pe locuitor, sub media europeană, de 8,9 kilograme, aratau datele publicate în 2019 de Eurostat. Astfel, România are cea mai mică rata de înlocuire a aparatelor electrocasnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic din UE.

Mai mult de jumătate (55,6%) din totalul deşeurilor de echipamentelor electronice şi electrice colectate în 2016 sunt aparate electrocasnice mari, respectiv 2,5 milioane de tone.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” trebuia să demareze în decembrie 2020, însă site-ul AFM a picat, iar lansarea a fost amânată.  

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă