10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiEpidemie și terorism. Militarii români au plecat în Africa

Epidemie și terorism. Militarii români au plecat în Africa

Militarii din Forțele Aeriene Române care asigură cea de-a doua rotație a misiunii din Republica Mali au plecat de la București la bordul unui avion civil și au ajuns în Africa.

“Membrii detașamentului Carpathian Pumas au decolat spre Mali, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA)”, a anunțat un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN) al României.

Noul contingent românesc, format din aproximativ 120 de persoane, a finalizat etapa de pregătire și a fost evaluat de Comandamentul Forțelor Întrunite al Armatei Române, care a certificat îndeplinirea de către detașament a standardelor ONU pentru participarea la misiunea din Mali.

În contextul respectării măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 și pentru a preveni posibila contaminare a militarilor din cadrul detașamentului, aceștia au desfășurat pregătirea pentru misiune, în perioada martie-aprilie, în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic din Boboc (județul Buzău), cu respectarea măsurilor de izolare instituționalizată. Astfel, înainte de plecarea în misiune, întreg personalul detașamentului a executat o perioadă de izolare de 14 zile, fiind testat atât la începerea, cât și la finalizarea perioadei de izolare. La final, militarii au fost transportați pe calea aerului, din Baza Aeriană Boboc, direct în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, de unde s-au îmbarcat spre Africa.

Forțele Aeriene ale României au trimis primul detașament la misiunea din Mali la mijlocul lunii octombrie 2019, cu un efectiv de circa 120 de militari (piloți, personal tehnic și medical) și patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

România sprijină ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detașamentul românesc are ca tribuții misiunile de evacuare medicală (MEDEVAC / CASEVAC), transport de trupe și de materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.

Ceea ce s-a știut de la bun început a fost că acțiunea se desfășoară într-un mediu natural absolut ostil. “Cel mai mare adversar este vremea şi condiţiile climatice, adică temperaturi foarte mari şi nisipul”, declara comandorul Ioan Mischie, comandantul primului detaşament al misiunii “Carpathian Pumas”.

În plus, una dintre cele mai mari amenințări la adresa militarilor români o reprezintă grupările teroriste din Mali.

“Grupările de terorişti au o libertate de mişcare enormă având în vedere imensitatea acestui stat. Este de 5,2 ori mai mare decât România şi aproape cât Franţa şi Spania la un loc”, precizează comandorul Mischie.
Acum o lună, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată la Zagreb (Croaţia), ministrul Nicolae Ciucă a reconfirmat sprijinul României pentru angajamentele UE în Balcani, în regiunea central-sudică a Mării Mediterane, dar şi pe continentul african, în cadrul eforturilor de consolidare a securităţii şi stabilităţii în Cornul Africii şi în Republica Centrafricană, precum şi pentru stabilizarea situaţiei din Republica Mali şi din regiunea Sahel. În acest sens, ministrul Ciucă a subliniat participarea Armatei Române la misiunile UE şi ONU din regiunea Sahel, precum și cu un detaşament de elicoptere la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Amintim că, anul trecut, Statul Major al Forțelor Aeriene a asigurat constituirea, pregătirea și dislocarea detașamentului de patru elicoptere de transport cu personalul aferent, denumit Carpathian Pumas, la misiunea ONU de stabilizare și menținere a păcii în Republica Mali (MINUSMA), realizarea capacității de luptă complete în locația Gao (cazarma Camp Castor) și asigurarea continuă a sprijinului administrativ pe timpul acestei misiuni.

 

Ce efective militare a trimis România în Republica Mali?

La această misiune din Africa, Forțele Aeriene ale României au trimis un contingent format din 120 de militari (piloți, personal tehnic și medical) și patru elicoptere IAR-330 Puma.

Care sunt riscurile misiunii din Republica Mali?

Riscul cunoscut încă de la debutul misiunii este cel al grupărilor teroriste, căruia i se adaugă, în acest moment, și cel al înmulțirii cazurilor de coronavirus pe continentul african.

 

“Grupările de terorişti au o libertate de mişcare enormă având în vedere imensitatea acestui stat. Este de 5,2 ori mai mare decât România şi aproape cât Franţa şi Spania la un loc”

Comandor Ioan Mischie,

Comandantul primului detaşament românesc

 

“Ne-am angajat pentru un an de zile. Toate aranjamentele sunt făcute exact pentru un an de zile”

General Dorin Ioniță,

Șeful Comandamentului Forţelor Întrunite

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă