Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: mapio.net

FOTO: mapio.net

Eroii luptelor de la Păuliş, comemoraţi de comunitatea locală

Sute de persoane au participat, duminică, la comemorările de la Păuliş, la împlinirea a 75 de ani de la luptele date în zonă pentru apărarea integrităţii României, potrivit Agerpres.

Rl online 0 comentarii

Militarii Detaşamentului Păuliş, care au luptat în 1944, au fost comemoraţi în Radna şi în faţa Monumentului Eroilor de la Păuliş, la împlinirea a 75 de ani de la bătălia dată pentru apărarea Defileului Mureşului şi a integrităţii României.

Sute de persoane au participat la comemorări, care au început încă de dimineaţă, cu depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la bustul căpitanului erou Ioan Fătu, amplasat în parcul cu acelaşi nume din localitatea Păuliş. A urmat un ceremonial militar şi religios la cimitirul eroilor din Radna, unde, după salutul drapelului de luptă şi intonarea imnului naţional, au avut loc un ceremonial religios şi depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la monumentul din cimitir.

La Biserica Ortodoxă din localitate, a avut loc oficierea sfintei liturghii, urmată de un parastas în memoria militarilor Detaşamentului Păuliş.

Cele mai importante momente s-au consumat în faţa Monumentului Eroilor situat pe marginea DN7, înainte de intrarea în Păuliş dinspre Arad. Aici au fost prezente sute de persoane, atât localnici, cât şi autorităţi sau veterani de război supravieţuitori.

Comemorările de la monument au început cu un ceremonial militar şi religios, iar oficialităţile au ţinut discursuri, amintind de luptele date în 1944.

"Victoria de la Păuliş s-a dovedit crucială pentru câştigarea războiului, iar sacrificiul eroilor merită preţuit în mod necontenit", a spus prefectul Aradului, Florentina Horgea.

Veteranii supravieţuitori sau urmaşii lor, inclusiv strănepoţi, au primit diplome de onoare, iar manifestările s-au încheiat cu depunerea coroanelor de flori la baza monumentului şi cu defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie ''Colonel Radu Golescu".

Monumentul Eroilor de la Păuliş este o lucrare artistică, ce are o înălţime de 15 metri, realizată în 1974 şi amplasată în apropierea locului în care, între 13 şi 20 septembrie 1944, trupele militare române au oprit înaintarea trupelor horthyste spre Transilvania, conform sursei menționate. 

Comentarii

loading...