15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiEuroparlamentarul Rebega, omul lui Ponta, a fost trimis în judecată de procurorii...

Europarlamentarul Rebega, omul lui Ponta, a fost trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Laurențiu Rebega, unul dintre oamenii-cheie ai fostului premier Victor Ponta.

În prezent, Laurențiu Rebega este europarlamentar, dar deține și funcția de vicepreședinte al Pro România – partidul înființat și condus de fostul premier Victor Ponta.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați: Rebega Laurențiu, la data faptelor vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova și persoană care controla activitatea mai multor firme cu profil agricol, iar în prezent membru al Parlamentului European (…), Chivu Marian Constantin, Comăniță Dumitru, Mihai Iulian, Stavrescu Iuliana Rodica, Iacob Lelior, Popa Roxana Gabriela (…)”, precizează un comunicat de presă transmis de DNA.

Conform acestui document, Laurențiu Rebega a fost trimis în judecată “pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la schimbarea fără drept a destinației fondurilor europene, participație improprie la folosirea cu rea-credință de documente pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, două infracțiuni de spălare de bani, două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția”, precum și pentru “complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obținerea de fonduri europene”.

Banii pentru albine ajung la Rebega

Procurorii anticorupție precizează că, în perioada în care a fost vicepreședinte al CJ Prahova, inculpatul Laurențiu Rebega “s-a folosit de o persoană pe care o controla pentru întocmirea formalităților necesare obținerii unor fonduri UE pentru finanțarea unui proiect apicol fictiv, însușindu-și peste 90 la sută din produsul infracțional (frauda din anul 2014), iar în perioada 2012-2013 inculpatul a acționat ca partener al altor persoane, printr-o firmă-paravan pe care o administra în fapt, participând la falsificarea și folosirea documentelor, disimulând și distribuind produsul infracțional al fraudelor, cu reținerea unei părți de aproximativ 10 la sută”.

Proiectul agricol fictiv în care s-a implicat Laurențiu Rebega a fost cel prin care se promitea înființarea unei stupine (crescătorii de albine), proiect pentru care s-au alocat 40.000 de euro, dintre care 95 la sută au reprezentat fonduri UE.

Alte fapte care au determinat trimiterea în judecată a lui Laurențiu Rebega sunt infracțiunile comise de o firmă numită Faxirom International Srl., la care Laurențiu Rebega era asociat unic și administrator.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA precizează că Faxirom International „era o firmă de apartament, fără activitate, dotări sau angajați, pe care inculpatul Rebega Laurențiu a folosit-o în perioada 2012-2014 pentru obținerea frauduloasă a unor sume de bani din contracte finanțate cu fonduri UE, bani pe care ulterior, în proporție majoritară, îi transfera adevăraților beneficiari, sub justificări fictive”.

Concret, pe baza unor documente falsificate, Faxirom International a obținut un contract de consultanță din partea Ministerului Educației Naționale. “În cadrul contractului de consultanță, Faxirom International Srl., controlată de Rebega Laurențiu, a încasat pe nedrept, fără a presta vreun serviciu, suma de 68.448 lei (din care 85% fonduri europene)”, precizează rechizitoriul întocmit de DNA.

Dosarul în care sunt implicați Laurențiu Rebega și partenerii lui de afaceri a fost trimis pentru a fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Este de remarcat faptul că, după ce ar fi comis infracțiunile cu fonduri europene de care este acum acuzat, Laurențiu Rebega a urcat la nivelul următor, reușind să obțină, în anul 2014, mandatul de europarlamentar (la acel moment, pe listele Partidului Conservator).

Rechizitoriul de trimitere în judecată, întocmit de procurorii DNA, descrie și cum a obținut Laurențiu Rebega acest mandat.

Astfel, în perioada 2-5 mai 2014, Laurențiu Rebega “i-a solicitat în mod repetat” lui Ionescu Mălăncuș Marius (presupusul apicultor) să retragă din cont și să îi remită “suma totală de 83.000 de lei, pe care Rebega Laurențiu a folosit-o pentru finanțarea campaniei pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014”. Ionescu Mălăncuș Marius și-a recunoscut deja vinovăția în acest dosar, precizează procurorii DNA.

În prezent, în CV-ul depus la Parlamentul European, Laurențiu Rebega anunță că este membru al partidului Pro România. Conform site-ului acestei formațiuni politice, echipa de conducere a partidului are o structură stufoasă, formată din Victor Ponta (președinte), trei prim-vicepreședinți, un secretar general și trei secretari generali adjuncți, precum și nu mai puțin de 19 vicepreședinți. Unul dintre cei 19 vicepreședinți este Laurențiu Rebega. Interesant este și faptul că unul dintre prim-vicepreședinții partidului Pro România (adică unul dintre șefii direcți ai lui Rebega, pe linie de partid) este Daniel Constantin. Iar Daniel Constantin a fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta, exact în perioada în care Laurențiu Rebega s-ar fi implicat în proiectul agricol fictiv cu crescătoria de albine, pentru care este, acum, trimis în judecată.

De altfel, tot în perioada în care Daniel Constantin, actualul prim-vicepreședinte al Pro România, era ministru al Agriculturii, Laurențiu Rebega ar mai fi fost implicat și într-un dosar cu o mită de 40.000 de euro, legat de organizarea Târgului Indagra. Târgul a fost organizat de Ministerul Agriculturii în toamna anului 2014.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă