7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBanii pentru barci, la mana consiliilor judetene

Banii pentru barci, la mana consiliilor judetene

Napasta din ultima vreme a evidentiat precaritatea mijloacelor de interventie cu care autoritatile au actionat in zonele calamitate. Nu exista nici atat de necesarele motopompe pentru evacuarea apelor, dar nici barci suficiente pentru transportul operativ al sinistratilor. Chiar ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a tinut sa remarce ca dotarile existente sunt la nivelul anilor '60-'70. Nu mai putin de 98,6% din acestea au norma de casare indeplinita, trebuind, asadar, sa fie scoase din uz. Premierul Tariceanu a subliniat si el ca "nici un judet nu are dotarile corespunzatoare pentru a face fata unei situatii de urgenta”.

Doar "patru barci si jumatate”…?

In pofida acestor declaratii oficiale – care subliniaza saracia crunta in care se zbat institutiile care trebuie sa protejeze cetatenii -, numarul barcilor de care dispune, la nivel national, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (institutie aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor) este pazit cu strasnicie. Colonelul Ilie Ionel, insarcinatul cu comunicarea publica al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ne-a descris o intreaga procedura birocratica pentru a putea afla numarul total al barcilor. Pe scurt, astfel de informatii este musai sa fie solicitate in scris, iar difuzarea lor Ð aprobata de comandant, a sugerat colonelul, temator ca nu cumva sa fie vorba de niscaiva secrete de stat in cazul barcilor. "Eu nu pot sa va spun ca sunt cinci barci si ele sa fie numai patru si jumatate”, a spus Ilie Ionel.

O puzderie de aparatori ai cetatenilor

Conform legilor in vigoare, printre care si Ordonanta nr. 47/1994, exista o puzderie de comitete, comisii, secretariate si inspectorate care toaca banul public cu unicul scop al apararii populatiei in caz de dezastre. Astfel, responsabilitatea privind organizarea apararii impotriva dezastrelor revine atat autoritatilor publice locale, cat si organismelor special constituite Ð comisii judetene si locale de aparare impotriva dezastrelor, inspectorate teritoriale pentru situatii de urgenta etc.
Comisiile judetene sunt conduse de catre prefecti, iar dotarea lor cu cele trebuincioase este la mana consiliilor judetene care trebuie sa aloce bani pentru barci, pompe, elicoptere si alte lucruri necesare, atat din bugetele localitatilor, cat si din surse proprii. Comisiile locale sunt conduse de catre primarii localitatilor, care trebuie sa dea alarma in caz de pericol. Cum au avut grija respectivele comisii de dotari s-a demonstrat. Cand au navalit apele in aria lor de actiune, au cerut ajutorul jandarmilor, politiei si armatei pentru a interveni cu autospeciale, franghii, hamuri, elicoptere si barci.
Comisia guvernamentala de aparare impotriva dezastrelor, condusa de primul ministru, este forul suprem de organizare si conducere a activitatilor de aparare impotriva dezastrelor. In subordinea acesteia se afla comisiile antidezastru de la nivelul ministerelor – Comisia centrala pentru apararea impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice – la Ministerul Mediului; Comisia centrala pentru prevenirea si apararea impotriva efectelor seismice si a alunecarilor de teren – la Ministerul Transporturilor; Comisia centrala pentru accident nuclear si caderi de obiecte cosmice – la Ministerul Apararii Nationale; Comisia centrala pentru explozii mari, la suprafata si in subteran, accidente chimice si avarii deosebit de grave la conducte magistrale si urbane – la Ministerul Economiei etc.
Programele de dotari ale comisiei guvernamentale de aparare impotriva dezastrelor si ale comisiilor ministeriale se stabilesc prin regulamente intocmite de Secretariatul General al Guvernului. Cat de bine si-au facut treaba toate secretariatele generale ale Guvernului de dupa 1989 s-a vazut: in cazul inundatiilor din Banat, a fost nevoie sa imprumutam motopompe de la Ministerul ungar al Mediului!

N-au cerut nimic cat a fost frumos afara

In cazul particular al Comisiei pentru aparare impotriva inundatiilor, existenta la Ministerul Mediului, trebuie mentionat ca aceasta avea obligatia sa propuna anual Comisiei guvernamentale de aparare impotriva dezastrelor masuri pentru asigurarea mijloacelor materiale si financiare necesare organizarii apararii. Ani de-a randul n-a propus nimic. Abia in mandatul Guvernului Tariceanu, dupa inundatiile din Banat, respectiva comisie a prins glas si a indraznit sa ceara cumpararea catorva barci si motopompe. Fostele guverne au preferat sa ramana cu dotarile vechi, din anii '60, pentru ca niciodata nu s-au gasit bani pentru altele noi. O alta institutie insarcinata prin lege cu apararea cetatenilor este Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, aflat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Acesta are servicii publice deconcentrate, profesioniste si voluntare in fiecare judet.

Cele mai citite

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...
Ultima oră
Pe aceeași temă