20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCalafat, raiul camionagiilor evazionişti

Calafat, raiul camionagiilor evazionişti

Din cauza incompetenţei şi a corupţiei din cadrul CNADNR statul român pierde anual zeci de milioane de euro. Directori din cadrul companiei au dezvăluit cum se pierd bani pentru că motelurile şi cârciumile de pe marginea drumurilor naţionale nu plătesc taxa legală de acces la şosea şi cum Calafat a devenit raiul camionagiilor evazionişti.

Deşi a fost dat în funcţiune acum trei ani de zile, podul de peste Dunăre de la Calafat-Vidin nu are dotările necesare unui punct de trecere a frontierei.

Din cauza faptului că, aici, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu are amplasat un cântar pentru camioane, nu se poate verifica ce greutate are fiecare TIR şi să se stabilească, în consecinţă, ce sumă are de plătit pentru utilizarea infrastructurii rutiere din ţara noastră. Dezvăluirea a fost făcută luni de Claudiu Ţuţulan, şef de tură la Agenţia de încasare Bechet din cadrul CNADNR. Acesta, alături de mai mulţi directori din companie, dintre care unii au ocupat de-a lungul vremii şi fotoliul de director general, au decis să rupă tăcerea şi să demaşte corupţia din cadrul CNADNR.

Informaţia a fost confirmată de Liviu Costache, fost director general, care a precizat că, într-o primă fază, au fost cumpărate două asemenea cântare, de la o firmă ce a „monopolizat“ CNADNR, însă ele au fost mutate apoi pe autostradă, dincolo de Timişoara. Ţuţulan a mai spus că paguba produsă statului român de lipsa cântarelor la Calafat este imensă, având în vedere că podul este tranzitat de peste 700 de TIR-uri pe zi. Cum toţi camionagiii turci au aflat de lipsa cântarelor, din ce în ce mai mulţi preferă punctul de trecere a frontierei de la Calafat, unde nu se poate verifica greutatea autotrenului.

O altă situaţie din cauza căruia statul pierde bani, şi nu puţini, este gradul redus de încasare a taxei pentru „utilizare zonă drum“. Concret, fiecare cârciumă, motel sau butic care are deschidere la drumul naţional trebuie să achite această taxă către CNADNR. Numai că gradul de colectare este de numai 20%, după cum a dezvăluit fostul director general Mihai Başulescu.

Că nu statul încasează, ci unii angajaţi ai companiei (sub formă de „plăţi informale“) o dovedeşte şi faptul că la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, care are în componenţă şapte judeţe, acţionând parţial şi în alte două, figurează doar 1.000 de amplasamente comerciale cu deschidere la DN. Banii neîncasaţi la nivelul întregii ţări sunt estimaţi a depăşi 38 milioane de euro, a spus Ţuţulan.

„Popa“ Marcel Boloş şi prohodul CNADNR

La rândul lui, Alin Goga, consilier la CNADNR, a atras atenţia asupra faptului că există riscul ca CNADNR să piardă două miliarde de lei din claim-uri (sume suplimentare cerute de constructori).

Conducerea companiei susţine însă că dracul nu este atât de negru. În primul rând, semnatarii nu se referă la revendicări (claim-uri) certe pe care compania e obligată să le plătească, ci doar dându-și cu părerea, vehiculează sume fără o bază reală, creând doar o dezinformare. Aceste revendicări pot fi traduse sub forma unor solicitări bănești sau extensii de timp din partea constructorilor, solicitări ce sunt verificate de către consultantul companiei și, în cazul în care nu sunt aprobate/agreate, vor fi parcurse doar la inițiativa constructorului în următoarele etape de judecată“, se arată într-un comunicat al CNADNR.

Alin Goga l-a ironizat şi pe secretarul de stat Marcel Boloş: „Cum domnia sa e popă, propun să facem o slujbă de prohod pentru CNADNR!“.     

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă