11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialClopotele din mai multe localități din Olt bat pentru alarmarea populației, din...

Clopotele din mai multe localități din Olt bat pentru alarmarea populației, din cauză că nu există sirene. Primar: Le-am tras, dar nu ca la biserică

 

Mai multe localități din Olt au participat la exercițiul național de alarmare a populației trăgând clopotele de la biserică, din cauză că sirenele lipsesc sau, acolo unde există, sunt defecte, potrivit Mediafax.

Deși vineri, în toate localitățile din Olt trebuiau să sune sirene de alarmare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, lipsa sau defecțiunile acestora au determinat autoritățile locale să improvizeze. Astfel, în locul semnalelor acustice, au fost trase clopotele de la biserici.

De exemplu, primarul din comuna Bălteni, Tudor Marineaţă, a precizat că a anunțat localnicii din timp că respectivele clopote au ca semnificație participarea la exercițiu.

Am tras clopotele, n-avem sirene! Nu confundă nimic pentru că i-am mai anunţat, am spus din casă sau celor care au mai venit pe la Primărie că o să fie un exerciţiu şi să nu se sperie. S-a tras de mai multe ori clopotul, nu ca la biserică. O sirenă pentru alarmare costă vreo 300 de milioane lei vechi”, a afirmat edilul.

La rândul său, primarul din Baldovineşti, Ion Enescu, a explicat că a recurs la această soluție, pentru că în sat sirena este defectă.

„Nu avem sirenă, îl facem cu clopote. Sirena este defectă. Se trage clopotul la un interval. I-am informat pe oameni că nu e de la Izvorul Tămăduirii. Am găsit să cumpărăm o sirenă pe Internet, dar nu ştiu dacă este suficient de puternică. Costă vreo mie şi ceva de euro. Cred că o să o cumpărăm săptămâna viitoare, că am prins bani în bugetul local pe acest an”, a declarat primarul.

Potrivit unui comunicat de presă remis de ISU Olt, pe timpul exerciţiului au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor. În perioada vizată, locuitorii judeţului Olt au putut auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare.

Potrivit unei situaţii prezentate de ISU Olt, valabilă pentru anul 2016, nu au asigurate sirene localităţile Movileni, Văleni, Făgeţelu şi Bărăşti, Baldovineşti, Bălteni, Bobiceşti, Călui, Crâmpoia, Dobrun, Ghimpeţeni, Grădinile, Oporelu, Perieţi, Sârbii-Măgura, Şerbăneşti, Tătuleşti, Vădastra, Vâlcele şi Valea Mare. Reprezentanţii ISU au precizat că unele dintre aceste localităţi şi-au achiziţionat sau reparat sirenele de alarmare, o nouă situaţie urmând să fie centralizată după desfăşurarea exerciţiului PROCIV 2017.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă