15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCondamnare la nivel mondial

Condamnare la nivel mondial

Atentatele de la Londra au suscitat imediat reactii de oroare in lumea intreaga. Au fost luate masuri de securitate si au fost facute apeluri pentru unitate internationala in fata amenintarii teroriste in Europa si in lume.

Deputatii europeni, reuniti in sesiune plenara la Strasbourg, au tinut ieri un minut de reculegere, “solidarizandu-se cu populatia britanica”, iar presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a transmis un mesaj de solidaritate in numele acestei institutii, exprimand condoleante “tuturor celor ce sufera consecintele acestor acte barbare”. Comisia Europeana s-a aratat “socata” si si-a exprimat solidaritatea cu Marea Britanie. “Uniunea Europeana va fi alaturi de poporul britanic contra terorismului si pentru libertate si democratie”, preciza presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a condamnat in termenii cei mai fermi atentatele comise ieri dimineata la Londra si a cerut Aliantei “sa ramana unita pentru combaterea terorismului”. “Sunt profund indurerat de atentatele comise joi dimineata la Londra”, a mai adaugat el, subliniind ca “nu poate exista justificare pentru astfel de crime odioase”.
Papa Benedict al XVI-lea a condamnat “actele inumane” si s-a declarat “alaturi de victime”. A doua zi dupa desemnarea Londrei pentru a gazdui Jocurile Olimpice din 2012 presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a transmis un mesaj de simpatie si sustinere premierului britanic Tony Blair si primarului orasului, Ken Livingstone. “Suntem cu totii in acest moment londonezi”, declara primarul Parisului, Bertrand Delance. La Paris, Senatul francez si Adunarea Nationala si-au suspendat lucrarile in semn de respect dupa exploziile de la Londra iar la Madrid seful executivului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, venit la putere dupa tragedia din 11 martie 2004 de la Madrid, a denuntat “atentatele salbatice” din capitala britanica.
Presedintele portughez, Jorge Sampaio, aflat in vizita in Chile, s-a declarat “profund socat” de atentatele de la Londra in Ulster. Sinn Fein, aripa politica a IRA, si-a exprimat simpatia cu victimele. La Roma, comisarul european pentru justitie si securitate, Franco Frattini, a declarat ca “ceea ce s-a intamplat reprezinta confirmarea tragica a faptului ca terorismul loveste din nou in inima Europei si loveste tara care asigura presedintia UE si a summitului G8. Trebuie activata de urgenta coordonarea dintre serviciile de informatii si politie si trebuie oferit Marii Britanii tot sprijinul de care are nevoie”. Parlamentul italian si-a suspendat lucrarile in semn de omagiu adus victimelor atentatelor londoneze iar presedintele Republicii, Carlo Azeglio Ciampi, a exprimat “oroarea si indignarea italienilor” intr-un mesaj adresat reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit. Rusia a condamnat si ea vehement actele teroriste de ieri, la fel si Turcia, Irakul si Israelul, care au condamnat acest flagel international.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă