13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea Supremă a dispus ca Rovana Plumb să fie cercetată pentru abuz...

Curtea Supremă a dispus ca Rovana Plumb să fie cercetată pentru abuz în serviciu

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus ca Rovana Plumb să fie cercetată de Parchetul General pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, pentru o faptă comisă în perioada în care era ministru al Mediului, informează miercuri Agerpres.

Judecătorii ICCJ au admis, astfel, o plângere depusă de fostul director al Romsilva Ion Dumitru.

"Admite, în parte, plângerea formulată de petentul Dumitru Ion împotriva ordonanței nr. 582/P/2016 din data de 26.05.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică, pe care o desființează în ceea ce privește soluția de clasare sub aspectul comiterii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta de la pct.1 din ordonanță). Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de urmărire penală și criminalistică, în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 Cod penal", se arată în decizia instanței.

Ion Dumitru a depus o plângere împotriva Rovanei Plumb, pe care o acuză de abuz în serviciu, deoarece l-ar fi concediat în anul 2013 din funcția de director al Romsilva, după ce el a primit o condamnare de trei ani cu suspendare.

Procurorii au clasat dosarul, însă Ion Dumitru a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să-i oblige pe procurori să redeschidă ancheta.

De asemenea, Ion Dumitru cere să-i fie plătite drepturile salariale pe ultimii patru ani și să fie reîncadrat la Romsilva.

În iunie 2013, Ion Dumitru, fost deputat PSD și fost manager-director general al RNP — Romsilva, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul Romsilva II.

Ion Dumitru era acuzat de DNA că a aprobat cumpărarea unui utilaj greu din Ucraina, care de fapt era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un șasiu de tanc tip T34. Utilajul a costat 294.330 de dolari, în timp ce prețul real a fost de 6.250 de dolari (adaos de 1.744%).

Ulterior, Ion Dumitru a obținut la Tribunalul București anularea condamnării de trei ani închisoare cu suspendare, după decizia Curții Constituționale privind abuzul în serviciu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă