12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSabin Orcan: Ponta a creat un CSAT paralel, din care făceau parte...

Sabin Orcan: Ponta a creat un CSAT paralel, din care făceau parte toți șefii serviciilor secrete. Traian Băsescu va depune un proiect pentru desființarea Academiei de Știinte ale Securității

Directorul editorial al „României Libere”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică seara, cu fostul ofițer SRI Daniel Florea, despre statul paralel, în cadrul emisiunii „X-press”, de pe postul B1 TV.

Astfel, cei doi vor discuta despre un CSAT paralel dezvoltat de fostul premier Victor Ponta și fostul vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea.

„Dl. Daniel Florea a descoperit ceva absolut fabulos: că am avut sub guvernarea Ponta, un CSAT paralel. Sub denumire aparent nevinovată, Guvernul Ponta și-a făcut un CSAT mai mic. Totul începe prin decizia 275/mai 2015, privind înființarea unui comitet interministerial pentru combaterea corupției și a criminalității organizate. Ponta, ca premier, după 3 săptămâni, și-a făcut un comitet anticorupție, din care să facă parte și serviciile secrete și procurorii. Are loc numirea lui Gabriel Oprea. Îl pune pe Oprea, general de patru stele, să se ocupe de acest Comitet. Pe 10 iunie 2013, Ponta emite decizia 233/2013, privind înființarea Grupului Interministerial Strategic pentru combaterea criminalității. Ponta și Gabi Oprea conduceau un comitet care combătea corupția. Mi se pare fabulos ce a făcut Guvernul Ponta. Ce treabă avea Guvernul cu marea corupție? Apoi vine o nouă decizie. La 17 septembrie 2013 are loc prima reuniune a acestui grup interministerial, înființat cu un an înainte. Aici au participat – aceasta este o dezvăluire despre statul paralel – Ponta, Oprea, directorul SRI George Maior, Meleșcanu, Dușa, Tiberiu Niță, Bogdan Licu, Bogdan Olteanu, Horia Georgescu, Rușanu. Ponta a strâns într-un minister pe toți șefii serviciilor secrete, care trebuiau să îi dea raportul lui Băsescu, președinte al României”, a spus Sabin Orcan.

„În 2014, la Brașov are loc Adunarea acestui grup, sub coordonarea lui Oprea, pentru prevenirea și combaterea criminalității. Cum puteau niște miniștrii să participe? Au participat Rober Cazanciuc, Codruța Kovesi, Alina Bica, Marius Petrescu, Gelu Diaconu, Neculai Plăiașu. Oamenii ăștia erau chemați oficial, legal, la CSAT, iar apoi se duceau la grupul de acțiune de la Brașov. Ce e fabulos e că Guvernul Cioloș uită de acest comitet, până la finalul guvernării. Pe 15 decembrie 2016, Guvernul Cioloș adoptă o hătărâre pentru abrogarea hotărârii care înființa acest grup”, a mai spus Sabin Orcan.

În replică, fostul ofițer SRI Daniel Florea a precizat că reprezentanții SRI nu ar trebui să se ocupe de „nu știu ce comitet”: „Ce au zis dl. Maior și dl.Coldea: <<Mergem unde vrem noi, că nu trebuie să dăm explicații nimănui”.

Contactat de B1 TV, fostul președinte Traian Băsescu a fost întrebat dacă reprezentații enumerați au raportat că merg la întâlniri: „Am știut de existența acestul grup de lucru interministerial. Este o practică formarea de astfel de grupuri când sunt probleme. Am înțeles încă de la început de sensul dat de Ponta, cu mintea lui, și am știut de fiecare dată ce s-a discutat. În afară de Victor Ponta și Victor Ponta, nimeni nu a luat în serios eficiența acestui grup. Prelungirea a fost ceea ce eu am numit o sectă: Academia de Științe ale Securității Naționale sau ceva de genul ăsta; se scot unele pe altele din dosare penale. Eu am proiectul de desființare, pe care îl voi depune luni la Parlament. Este un grup de interese, care măcar nu trebuie plătit de stat”.

Întrebat despre prezența șefei DNA la aceste întâlniri, Băsescu a precizat: „Cum credeți că ar fi putut refuza? Probabil că a văzut o oportunitate politică”.

„S-a făcut grup interministerial pentru achiziționarea F16 sau pentru Corvete. Nu înseamnă că iei din atribuțiile CSAT. Oricum trec prin avizul CSAT. Eu privesc lucrurile legat de această Academie înființată, mai discret, pensiile lor. Mie lucrurile îmi par mai complicate acolo. Proiectul de desființare este pentru că nu a produs nimic. Arătați-mi un document făcut de această Academie de tip plagiat. Eu cred că sunt destui plagiatori în această Academie”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că „toate structurile masonice au fost supravegheate. Sunt convins că și actualul președinte al României primește informații despre ce se întâmplă”. El a dat exemplul lui Sorin Frunzăverde și Mihai Stănișoară.

 

În curs de actualizare.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă