Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

De ce îl contestă vărul lui Boc pe anticomunistul Şuşman

Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România au reuşit să găsească osemintele liderului rezistenţei anticomuniste din Munţii Apuseni, Teodor Şuşman. Teodor Şuşman fusese supra-numit ...

Claudiu Padurean 0 comentarii

Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România au reuşit să găsească osemintele liderului rezistenţei anticomuniste din Munţii Apuseni, Teodor Şuşman.

Teodor Şuşman fusese supra-numit în perioada interbelică „Tatăl Moţilor", pentru că a reuşit să obţină importante drepturi economice pentru locuitorii Apusenilor de la Regele Ferdinand I. Însă descoperirea osemintelor sale a stârnit un scandal imens în Apuseni. Vărul premierului Emil Boc, preotul ortodox Toader Boc, a încercat să îi incite pe săteni împotriva arheologilor, pe motiv că Teodor Şuşman ar fi fost un tâlhar. „A făcut foarte mult rău oamenilor, a împuşcat oameni nevinovaţi", a spus preotul Teoador Boc. Mânia sa este provocată de faptul că Teodor Şuşman l-a executat pe bunicul său Suciu Paşcu, practic unchiul premierului. În sat, oamenii sunt dezbinaţi. La cârciuma din apropierea râpei în care au fost găsite osemintele lui Teodor Şuşman, dezbaterile erau foarte aprinse. Tema de discuţie o constituiau despăgubirile pe care ar urma să le ceară moştenitorii lui Teodor Şuşman. „Le-or luat casa, i-or puşcat pe el şi pe copii, i-or deportat pe alţii, trebuie acum să le dea despăgubiri", spunea una dintre sătence. Alţi oameni însă spuneau că familia Şuşman nu ar trebui să primească nimic, deoarece lupta eroilor din munţi a provocat neplăceri sătenilor. „Dacă un om îi dădea lui Şuşman o bundă, un cojoc, un lepedeu ori chiar o bucată de pită, era arestat. Mulţi or suferit din cauza lui", spunea un alt locuitor din Răchiţele, care a adăugat că preotul le-ar fi spus unora dintre săteni că este nedrept ca Teodor Şuşman să fie considerat erou, când el ar fi fost „un criminal".

Bunicul preotului, Suciu Paşcu, fusese unul dintre apropiaţii lui Şuşman. În perioada în care Şuşman era primar în comuna Răchiţele, localitatea natală a lui Emil Boc, Paşcu era vice-primar. Însă Şuşman şi Paşcu s-au certat din  cauza banilor. În anul 1945, Teodor Şuşman a fost înlăturat de către comunişti din funcţia de primar, iar în locul său a fost instalat Paşcu. „Acesta a început să îl persecute pe Şuşman, căruia i-a închis magazinul şi depozitul de cherestea, ca să vândă în interes propriu lemnele din depozit", spune istoricul Gheorghe Petrov. În cele din urmă, Teodor Şuşman a început lupta cu arma în mână împotriva comuniştilor. Paşcu a încercat să contribuie la prinderea lui Şuşman, dar a fost atras de acesta într-o ambuscadă şi executat. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...