Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Deputatul Ana Birchall este audiată ca martor, la DNA Ploiești, în dosarul finanțării vizitei lui Tony Blair în România

Deputatul Ana Birchall este audiată, miercuri dimineața, ca martor, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești, în dosarul finanțării vizitei lui Tony Blair în România. Știre în curs de actualizare.

Roxana Petre 0 comentarii

Deputatul Ana Birchall este audiată, miercuri dimineața, ca martor, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești, în dosarul finanțării vizitei lui Tony Blair în România.

Într-un mesaj postat, în luna septembrie, pe Facebook, fostul premier Victor Ponta a precizat că inițiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la București i-a aparținut Anei Birchall, pe atunci secretar internațional al PSD, devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012, apoi au fost cooptate două fundații și Ambasada Regatului Unit la București, și că nu a știut cuantumul onorariului și nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghiță pentru a-l promova candidat.

„Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne iar invitația a fost transmisă printr-o Fundație din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptați Ambasadorul Marii Britanii la București și Fundația Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK cât și cu PSD)". (...) Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donație către o fundație de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii și nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei și partea de donații au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele două Fundații care au organizat (Center for American Progress și Fundația Multimedia) și cu Ambasada Marii Britanii la București. Am aflat pentru prima dată suma donației, firma care a donat și beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploiești", a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Ulterior, deputatul PSD Ana Birchall a arătat că, în calitate de secretar internațional al PSD, era obligată în privința organizării unor evenimente.

„În calitate de secretar internațional al PSD era o obligație profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitați de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaționale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activități despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susținerea consecventă a domniei sale față de aderarea României la Uniunea Europeană. Totodată, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucureștiul pe hartă, în discuțiile și întâlnirile oficiale susținute fiind abordate teme de interes general și nu chestiuni politice înguste", a scris Ana Birchall pe Facebook.

Fiind persoana care a mijlocit dialogul inițial și schimbul de contacte între echipa Blair și fundația din România ce a făcut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat că implicarea sa ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă și protocol între care recomandări de potențiali invitați la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la București, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

„În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acțiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea și calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară am transmis fundației organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuția mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnată de Fundația gazdă din România, inclusiv formatul final al dezbaterii și lista aferentă de invitați. Regret faptul că un eveniment benefic pentru imaginea României a luat o asemenea turnură, însă consider oportun ca instituțiile abilitate să facă lumină, întrucât confuzia și anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez ca nu am nici o calitate în acest dosar", a mai spus deputatul PSD.

 

În 6 septembrie, procurorii anticorupție au anunţat că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Victor Ponta este acuzat că ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă, pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ponta trebuie să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere; să nu părăsească ţară, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului / judecătorului competent; să nu se apropie de alte persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu facă declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauza, precum şi la martorii audiaţi în cauza, se arată în ordonanţa emisă de procurorul DNA.

 

Știre în curs de actualizare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...