14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDinu Patriciu, liber pe motive procedurale

Dinu Patriciu, liber pe motive procedurale

Presedintele Rompetrol a scapat de arest dupa ce magistratii au sanctionat din nou procurorii anchetatori pentru ca au trimis acte incomplete la instanta.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a fost scapat ieri basma curata de Curtea de Apel Bucuresti cu fruntea sus dupa ce un complet de trei magistrati a dispus cercetarea lui in libertate. Avocatii lui au identificat mai multe hibe in dosarul de urmarire penala. Instanta de judecata, formata din Cristina Arghir – presedinte, Ion Tudoran si Vasile Bajan – judecatori, s-a sesizat din oficiu si a observat ca actul de sesizare a instantei este lovit de nulitate din cauza ca cei doi procurori anchetatori nu au semnat documentul fiecare in parte. Decizia Curtii de Apel a fost citita in sedinta publica, iar Dinu Patriciu a fost convins cateva momente ca va fi incarcerat. Magistratii au admis astfel recursul Parchetului General, dar au trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

Cu partidul la tribunal

De la ora 9 pana la ora 16, alaturi de Dinu Patriciu au stat, printre altii, sotia, fiica si o delegatie penelista din care au facut parte parlamentarii Teodor Melescanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban, Catalin Micula, Horia Toma, Adina Valean si Cristian Boureanu.
Dinu Patriciu s-a bucurat de prezenta colegilor de partid care nu s-au dezlipit de langa el. Toata lumea comenta despre nedreptatea care i s-ar face omului de afaceri, unii dintre sustinatori gasind timp si pentru snoave si glume galagioase. O data cu intrarea in sala de judecata, Dinu Patriciu a fost coplesit de atmosfera din timpul sedintei, avocatii acestuia tinand piept pledoariei procurorului de sedinta. Intai de toate, avocatul Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, a ridicat mai multe exceptii legate de nulitatea ordonantei de retinere eliberate in dimineata zilei de 28 mai si de necompetenta materiala a procurorilor anchetatori, semnatarii referatului pentru promovarea recursului la Curtea de Apel. Avocatul Iordanescu si-a aparat clientul sustinand ca dosarul in discutie a fost deschis de Parchetul National Anticoruptie, iar Parchetul General a preluat osatura cazului, continuand urmarirea penala. “Procurorul Adriana Cristescu si seful acesteia au inceput urmarirea penala pentru infractiuni de coruptie. Arat ca actele sunt nule. PNA a inceput din 28 mai 2004 urmarirea penala in rem fata de fapte de coruptie. O data ajuns dosarul la Parchetul General, nu s-a intrat in legalitate. Daca in cazul unei instante gresit sesizate aceasta poate sa-si decline competenta, in ceea ce priveste Parchetul trebuie sa ne raportam la normele interne si orice act facut de procuror nu poate fi infirmat decat de seful ierarhic. Or, lucrul acesta nu s-a facut. Aceasta ne-a confirmat ca urmarirea penala a inceput pentru un gen de fapte si dosarul a fost continuat pentru alte infractiuni”, a declarat Iordanescu. Avocatii au vorbit mai bine de doua ore despre audierea-maraton din 26-27-28 mai, insistand asupra incalcarii drepturilor procesuale ale clientului lor. Spre exemplu, arata Cristian Iordanescu, sesizarea instantei de judecata prin care s-a cerut eliberarea mandatului de arestare s-a facut fara respectarea procedurii penale, modificata si completata la zi. “Dinu Patriciu a fost inculpat fara sa fie audiat de procurorii anchetatori, asa cum obliga procedura penala. Textul de lege invocat de Parchetul General este abrogat de mult, iar legiuitorul obliga organul de urmarire penala sa desfasoare propriul interogatoriu. In cazul nostru, doar instanta l-a audiat pe Dinu Patriciu”, declara decanul Baroului Bucuresti.

Discriminari reciproce

In timp ce apararea a pledat pentru diminuarea rolului discretionar al procurorului in ancheta penala si in sedinta de judecata, reprezentantul Ministerului Public a insistat sa contureze un tablou destul de sumbru pentru Dinu Patriciu. Daca instanta de fond a tras concluzii favorabile pentru imaginea lui Dinu Patriciu, procurorul de sedinta a introdus rationamentul judecatorului de la tribunal intr-un cadru mai larg si i-a schimbat continutul. Patriciu Dan Costache, aprecia judecatoarea de la tribunal, “este un cunoscut si apreciat om de afaceri, atat in plan intern, cat si international, nu are antecedente penale, are asigurate sursele de existenta, are familie organizata, este absolvent al unei institutii de invatamant superior, astfel ca profilul sau socio-moral si profesional nu justifica in nici un fel temerea ca, lasat in libertate, ar periclita ordinea de drept a statului, ar crea disfunctii in mentinerea acesteia”.
Mai departe procurorul de sedinta a admis ca asemenea aprecieri reprezinta datele care circumstantiaza persoana faptuitorului, conduita persoanei banuite. Pe de alta parte, mai arata procurorul, lasarea in libertate exclusiv pe baza acestor elemente inseamna eludarea Constitutiei. Potrivit art. 16, “cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”. Cu alte cuvinte, acceptarea unui punct de vedere similar cu cel al instantei de fond “ar insemna ca se creeaza discriminari intre persoanele supuse judecatii, in functie de studii, de datele psiho-fizice si intelective care determina comportamentul, de viata familiala, de starea civila si starea materiala, care uneori (in situatia infractiunilor de natura economico-financiara) poate fi afectata tocmai de activitatea infractionala”.

Mandria lui Patriciu

In cuvantul sau, omul de afaceri s-a aratat revoltat ca este acuzat “in piata publica”. “Constructia Rompetrol inseamna pentru mine mandrie. Sunt mandru de ea asa cum sunt toti managerii sai. O astfel de corporatie nu poate face ilegalitati. In aceasta lume a afacerilor cu cat esti mai sus nu poti gresi decat o singura data”, a declarat Dinu Patriciu in timpul sedintei de judecata. Dupa ce a aflat ca este cu adevarat liber, Dinu Patriciu a sustinut ca nu se va intoarce cu plangeri impotriva procurorilor si ca el personal nu va face reclamatii impotriva statului roman. “Am senzatia ca cineva se joaca cu viata mea. Am probe sigure numai impotriva celor doi semnatari ai Memorandumului”, a aratat Patriciu cu degetul spre Iliescu si Ioan Talpes.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă