15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDoua milioane de asigurati-fantoma

Doua milioane de asigurati-fantoma

In sistemul national al asigurarilor de sanatate figureaza peste 24 milioane de persoane care au calitatea de asigurat, in conditiile in care populatia tarii numara aproximativ 22 milioane de cetateni. Acest lucru a fost descoperit de specialistii care au inceput sa lucreze la realizarea proiectului de informatizare a Casei Nationale de Asigurari pentru Sanatate (CNAS), preconizat a se finaliza in luna noiembrie a acestui an.
“Desi eu as spune totusi ca este prematur sa discutam despre niste cifre exacte, nu se poate contesta faptul ca vorbim despre pierderi uriase, a declarat Irina Socol, director general al SIVECO Romania, companie subcontractoare in acest proiect. Eu mizez pe sprijinul Guvernului actual, care se arata extrem de interesat sa stopeze orice fel de pierderi sau scurgeri de fonduri din sistemul de sanatate, si sunt convinsa ca in luna noiembrie vom prezenta un caz de succes.”
Trebuie sa reamintim ca istoria acestui proiect de informatizare, in valoare de 120 milioane de dolari, este una foarte zbuciumata. Dupa discutiile ce au inceput prin anul 1997, licitatia a ajuns sa fie finalizata si adjudecata abia in anul 2000, castigatoare fiind compania americana Compaq. Insa acest rezultat a fost contestat de alte firme din domeniu si a urmat un proces ce a trenat timp de peste doi ani. In cele din urma, victoria Compaq a fost recunoscuta, insa la scurt timp aceasta companie a fost preluata – la nivel international – de Hewlett Packard. Asa ca proiectul a fost demarat prin anul 2003, cu HP in calitate de contractor principal, pe partea de infrastructura, si SIVECO subcontractor, firma romaneasca avand misiunea sa realizeze aplicatia software.
Din pacate, guvernul PSD de atunci nu a considerat ca implementarea acestui sistem ar fi o prioritate pentru tara si nu a mai alocat fonduri, alegand sa perpetueze an de an o frauda si o dezordine de proportii imense la nivel national.
Actualele autoritati par insa decise sa puna punct acestei scurgeri de fonduri si au stabilit, in acest sens, chiar si un calendar exact al fazelor ce urmeaza sa se deruleze in vederea finalizarii acestui proiect.
“Va fi o realizare de mare impact, a mai adaugat Irina Socol. In primul rand, va impiedica orice intentie de frauda si apoi va face ordine in sistem. Este foarte greu sa-ti estimezi costurile exacte cand gestionezi o asemenea dezordine”.

98% din romani sunt asigurati

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, a declarat ca 98% din cetatenii romani au calitatea de asigurat, cu mici exceptii. “Persoanele neasigurate sunt cazuri foarte rare. Un exemplu ar fi atunci cand elevii trec de la liceu la facultate, in acea perioada sunt neasigurati. De asemenea, este posibil sa existe o dublura in evidentele caselor de asigurari de sanatate, adica sa existe persoane care domiciliaza intr-un judet si lucreaza intr-altul, fiind inregistrate la ambele CAS.” Pre-sedintele CNAS a mentionat ca aproximativ cinci milioane de romani platesc contributia la Sanatate.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU