7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO România cumpără din SUA sisteme de rachete în valoare de...

VIDEO România cumpără din SUA sisteme de rachete în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Ministerul român al Apărării Naționale a finalizat proiectul de lege prin care România va cumpăra din Statele Unite sisteme de rachete în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Potrivit proiectului elaborat de MApN, valoarea exactă a achiziției este de 1.487,5 milioane de dolari (inclusiv TVA) care vor fi plătiți începând cu anul 2018. În urma unei solicitări în acest sens transmise de partea română, achiziția a fost aprobată de către Departamentul de Stat al SUA în luna august 2017.

Proiectul de lege se referă la realizarea „Capabilităţii de Sprijin de Foc Indirect aferentă programului de înzestrare ”Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”. Noile rachete, denumite "cu bătaie mare", vor avea o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Contractul SUA – România va include achiziționarea a trei batalioane a câte 18 instalaţii HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică un total de 54 de instalații, precum și a muniţiilor, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor de schimb şi echipamentelor de mentenanţă, a unor servicii de instruire, a unor echipamente criptografice şi cu regim special precum şi a  pachetului de suport logistic iniţial.

Potrivit MApN, România va utiliza sistemele HIMARS pentru a-şi întări apărarea proprie şi pentru descurajarea ameninţărilor regionale.

"Achiziţia va creşte capabilităţile defensive ale Armatei Românei pentru a se proteja împotriva acţiunilor ostile/ agresiunilor şi va proteja aliaţii NATO care şi-au intensificat activităţile de instruire si operaţii pe teritoriul românesc", specifică documentele elaborate de MApN.

Documentele neclasificate elaborate de MApN cu privire la sistemele HIMARS nu fac referire nici la vreo licitație organizată de România pentru o achiziție de acest gen, nici la implicarea industriei românești în acest program militar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă