13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFundatia care are grija de copiii emigrantilor

Fundatia care are grija de copiii emigrantilor

» In ciuda avantajelor economice, migratia fortei de munca a creat o problema uriasa: cea a copiilor lasati singuri acasa. Aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu din toata tara au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate.

» Organizatia ieseana "Alternative Sociale", specializata pe asistenta sociala si consultanta psihologica, a lansat inca de acum doi ani proiectul "Singuri acasa", cu scopul de a-i ajuta pe copiii aflati in aceasta situatie dificila.

» Asociatia a facut un studiu din care reiese ca cele mai multe cazuri provin din judetele Moldovei, in special din Suceava, Iasi Botosani.

Alexandra are 15 ani si de un an traieste singura. Parintii au lasat-o sa se descurce pe cont propriu, chiar daca fata are o varsta la care sprijinul acestora ar fi fost fundamental in dezvoltarea ei psihologica ulterioara. "Tata a plecat sa munceasca in Italia acum doi ani. Dupa un an, a plecat si mama. Vorbim la telefon, au zis ca o sa vina acasa sau, daca nu o sa vina, o sa ma cheme si pe mine acolo. Nu s-a intamplat nimic din toate acestea", povesteste Alexandra. De cand a ramas singura, viata fetei a intrat intr-o perioada mai putin fasta: a ramas repetenta si a inceput sa aiba tulburari de comportament, accese de violenta si depresie. Incetul cu incetul, fata devenea de nerecunoscut chiar si pentru oamenii apropiati ei. Alexandra a fost chiar la un pas de a abandona scoala. In acest moment "Alternative Sociale" a intervenit in viata fetei. Specialistii asociatiei au convins-o pe Alexandra sa-si continue studiile si sa revina la viata normala pe care o avusese pana nu demult. Nu este o munca usoara, pentru ca si problemele de acest gen sunt delicate. Cum ai putea sa suplinesti rolul parintilor? "Au fost cazuri triste in care, din pricina problemelor afective sau a supraincarcarii de roluri, copiii au incercat sa se sinucida, si am acum in minte cazul unei fetite de 15 ani din Suceava. Supraincarcarea de roluri poate duce la un colaps al copilului. De fapt, ce se intampla? Copilul preia atributiile parintelui: are grija de gospodarie, de animale (cum e cazul celor din mediul rural), face cumparaturi, are grija de fratii mai mici. Este o mare diferenta intre situatia in care copilul isi ajuta parintele si situatia in care el isi inlocuieste parintele in toate atributiile acestuia. Aici poate interveni supraincarcarea de roluri", atentioneaza Catalin Luca, presedintele asociatiei "Alternative Sociale".

Tati cu atributii de mame
Infiintata inca din 1997, cu obiective precum apararea drepturilor omului si combaterea traficului de fiinte umane, fundatia "Alternative Sociale" a lansat proiectul "Singuri acasa" in anul 2006, dupa ce a primit semnale ca exista multi copii care au ramas sa se descurce singuri deoarece parintii au plecat la munca in strainatate.
"Cadrele didactice au remarcat o scadere a interesului pentru invatat si a randamentului scolar, o schimbare de comportament. Vorbeau chiar despre agresivitate in randul acestor copii", spune Catalin Luca. "Chemam parintii la scoala sa le spunem ce au mai facut copiii lor, ce rezultate au la invatatura, si acestia nu veneau. Intr-un tarziu, dupa mai multe chemari, ne trezeam cu fratii mai mari sau cu bunicii. Ne-am dat seama ca avem de-a face cu o problema pe care nu o mai avusesem pana acum", povesteste Virginia Arghiropol, directorul scolii "Ion Simionescu" din Iasi. Studiile facute ulterior de "Alternative Sociale" pentru intreg judetul au scos la iveala date de-a dreptul socante: 15% din copii (20,6% in mediul urban si 7,4% in mediul rural) aveau parintii plecati la munca in strainatate. Numarul mare de copii aflati intr-o astfel de situatie dificila – aproximativ 13.000 – demonstreaza ca, practic, este vorba despre un fenomen, nu doar de cazuri izolate. Datele stranse de asociatie au mai aratat ca in 70% din cazuri mama este cea care pleaca la munca, in timp ce procentul in cazul tatilor este de 29%. "Ce este mai grav e faptul ca, potrivit studiilor noastre, o mare parte din acesti tati pot deveni factori de risc pentru propriii copii. Multi dintre ei sunt cunoscuti cu probleme legate de consumul excesiv de bauturi alcoolice, altii au antecedente de violenta domestica sau neglijare a copiilor", spune presedintele asociatiei. "«Alternative Sociale» este partenerul nostru de baza si este singurul, in Iasi, care ne sprijina in aceasta activitate de identificare a cazurilor. Fundatia ne sprijina si in lucrul direct cu copiii atunci cand e nevoie sa fie evaluati din punct de vedere psihologic, iar consilierea de specialitate acordata copiilor este acordata tot de asociatie", spune Niculina Karacsony, seful Serviciului Autoritate Tutelara Iasi. Pana acum, fundatia ieseana s-a implicat in 300 de cazuri de copii ramasi singuri acasa. "Legislatia din Europa este foarte aspra: nu ai voie sa-ti lasi copilul jumatate de ora singur in casa, pentru ca acesta trebuie supravegheat etc. La noi nu exista aceste prevederi. Sunt lasati cu lunile sau chiar cu anii. Probabil ca este o problema de mentalitate si se considera ca oricum copiii cresc si singuri", mai spune Catalin Luca, presedintele "Alternative Sociale".

STATISTICa
Trai mai bun, probleme mai multe
Fundatia Soros a realizat un studiu intitulat "Efectele migratiei: copiii ramasi acasa", care a fost dat publicitatii la sfarsitul anului trecut. Potrivit acestuia, aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu din toata tara au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Dintre acestia, 80.000 au doar tatal plecat, 55.000 doar mama, iar in cazul a 35.000 de copii ambii parinti sunt plecati peste granita. Studiul mai arata ca numarul familiilor care pleaca sa munceasca in strainatate lasandu-si copiii acasa a crescut dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, mai mult de jumatate dintre pustii care au ambii parinti plecati traiesc fara acestia de mai putin de un an. Studiul releva si alte lucruri interesante. Astfel, copiii ai caror parinti lucreaza in alte state au un nivel de trai mai ridicat decat al celorlalti, trei sferturi dintre ei au telefon mobil, iar o treime dintre ei au calatorit in strainatate. Reversul medaliei este insa faptul ca acestia au mai multe absente nemotivate la scoala decat ceilalti (29% au mai mult de zece absente, fata de 20% in cazul celorlalti).

(Sursa: www.euroactiv.ro)

Remarcati
Proiectul "Singuri acasa" a fost selectionat in cadrul emisiunii-concurs "Respect pentru viitor", difuzata de Realitatea TV in fiecare duminica de la ora 15.20. Toate proiectele prezentate publicului intra intr-o competitie, iar telespectatorii decid care dintre acestea merita sa primeasca o finantare de 150.000 de euro, acordata de una dintre cele mai mari companii romanesti.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă