4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialICCJ: Gheorghe Turda a fost colaborator al Securităţii

ICCJ: Gheorghe Turda a fost colaborator al Securităţii

Cântăreţul de muzică populară Gheorghe Turda a fost colaborator al fostei Securităţi, a decis definitiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit Mediafax.

Magistraţii instanţei supreme au respins, marţi, definitiv, recursul lui Gheorghe Turda împotriva unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti din iunie 2010, prin care a fost constatată calitatea acestuia de colaborator al fostei Securităţi.

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti, în octombrie 2009, să constate că Gheorghe Turda a colaborat cu fosta Securitate. În iunie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS.

Decizia a fost contestată de Gheorghe Turda la instanţa supremă, care în 25 octombrie i-a respins recursul, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Gheorghe Turda nu a putut fi contactat.

În vârstă de 63 de ani, cântăreţul de muzică populară Gheorghe Turda este originar din Săpânţa, Maramureş. Gheorghe Turda are grad de general de brigadă şi a fost verificat de CNSAS pentru că a ocupat funcţia de director al Centrului Cultural Naţional din cadrul Ministerului de Interne.

În 2008, printr-un decret prezidenţial, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă.

În 1997, Gheorghe Turda a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar în 2011 a primit acelaşi titlu din partea autorităţilor bucureştene. Totodată, Gheorghe Turda a fost decorat cu Ordinul “Virtutea Militară” în gradul de Cavaler cu însemn pentru militari, în 2002.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă