Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ÎCCJ admite o cerere a lui Dan Șova de a sesiza CCR cu o excepție pe abuz în serviciu în dosarul 'Turceni-Rovinari'

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, miercuri, o cerere a fostului senator Dan Șova de sesizare a Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a art. 297, coroborat cu art. 175 din Codul penal, care se referă la abuzul în serviciu săvârșit de funcționarii din regiile și companiile de stat.

Mihai Diac 0 comentarii

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, miercuri, o cerere a fostului senator Dan Șova de sesizare a Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a art. 297, coroborat cu art. 175 din Codul penal, care se referă la abuzul în serviciu săvârșit de funcționarii din regiile și companiile de stat, informează Agerpres.

Inițial, magistrații care judecă dosarul "Turceni — Rovinari" au respins, pe 10 februarie, cererea lui Șova, însă completul de cinci de la Instanța supremă i-a admis acestuia apelul și a fost de acord cu sesizarea CCR.

Decizia este definitivă.

La termenul din 10 februarie al procesului "Turceni — Rovinari", avocatul lui Șova, Aurel Ciobanu, a ridicat o excepție de neconstituționalitate a articolului 297 din Codul penal, care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu, raportat la articolul 175 alin. 1 lit. c Cod penal, referitor la funcționarii din regiile și companiile cu capital de stat.

Aurel Ciobanu a spus că Dan Șova a fost trimis în judecată pentru o complicitate la abuz în serviciu, săvârșit de Laurențiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari.

În opinia avocatului, proprietatea privată a statului este protejată diferit față de cea a individului, iar un funcționar dintr-o regie sau companie cu capital majoritar de stat, care a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu, este sancționat mai dur comparativ cu alți funcționari.

Art. 297, alin. (1) din Codul penal prevede: "Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".

Art. 175 alin. (1) lit. c) din Codul penal stipulează: "Funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuții legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia".

Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ''Șova și Asociații'', a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

În același dosar, fostul premier Victor Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...