Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Impozitul de 6,5%, doar pe veniturile unice din drept de autor

Ministrul Sanatatii va propune amendamente la legile privind reforma in sanatate, la sesizarea Clubului Roman de Presa, astfel incat sa fie impozitate numai drepturile de autor care reprezinta unica sursa de venit, mai ales daca titularul nu are ...

Rl online 0 comentarii

Ministrul Sanatatii va propune amendamente la legile privind reforma in sanatate, la sesizarea Clubului Roman de Presa, astfel incat sa fie impozitate numai drepturile de autor care reprezinta unica sursa de venit, mai ales daca titularul nu are contract individual de asigurari de sanatate.
Ministrul Eugen Nicolaescu a precizat ieri ca sunt luate in calcul trei variante, in raport cu situatia fiecarei persoane care obtine venituri din drepuri de autor. Astfel, cei care sunt salarizati printr-un contract de munca, dar obtin venituri si din drepturi de autor ar urma sa achite contributii la fondul de sanatate aferente contractului de munca. Totodata, exista persoane care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor si care vireaza sume la fondul de sanatate in baza unui contract individual semnat direct cu casa de asigurari de sanatate, platind contributii raportate la o valoare care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie. "Este una din variantele pe care le avem in vedere", a spus ministrul Sanatatii.
Exista insa si persoane care obtin venituri doar din drepturi de autor si care nu vireaza contributii la fondul de sanatate. "Acestea sunt persoanele la care ne gandim mai ales", a mai afirmat Nicolaescu. "In acest sens, in calitate de deputat, uzand de prevederile constitutionale referitoare la angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, voi efectua mai multe amendamente care sa solutioneze propunerea de text, astfel incat sa fie impozitate numai drepturile de autor care se realizeaza ca unica sursa de existenta. Celelalte drepturi de autor care inseamna sursa suplimentara de venituri, pe langa venitul din activitatea cu caracter salarial, se vor exclude de la impozitare", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
Clubul Roman de Presa a trimis Ministerului Sanatatii o scrisoare referitoare la impozitarea dreptului de autor pentru asigurarile sociale de sanatate. Ca urmare a acestui demers, ministrul Sanatatii a mai precizat ca, principial, orice venit din munca sau ca rezultat al activitatii desfasurate ar trebui sa urmeze un singur regim de impozitare. Dreptul de autor, incadrat in categoria dreptului de proprietate intelectuala, dupa estimari si recalculari, aduce putini bani la buget, dar afecteaza multi romani care deruleaza aceasta activitate specifica. "Documentul inaintat de Clubul Roman de Presa este sugestiv si relevant si consider ca nuantarea textului din proiectul de lege privind reforma in sanatate poate fi facuta fara afectarea fondului la bugetul asigurarilor de sanatate", a mai spus ministrul.
Amendamentele vor fi inaintate Guvernului spre adoptare, in vederea includerii in varianta finala care va fi supusa adoptarii parlamentare prin asumare.
Clubul Roman de Presa a trimis o scrisoare primului ministru, Calin Popescu Tariceanu, si ministrului Sanatatii prin care arata ca nu este de acord cu impozitarea cu 6,5 la suta in forma prevazuta in pachetul legilor sanatatii.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...