7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialIordache, după mesajul SUA către România pe tema legilor Justiției: Nu există...

Iordache, după mesajul SUA către România pe tema legilor Justiției: Nu există motiv să oprim dezbaterea. Discuţiile privind statutul magistraţilor s-au reluat

Preşedintele Comisiei parlamentare privind domeniul Justiţiei, Florin Iordache (PSD), a declarat, marţi, că nu există niciun motiv pentru ca Parlamentul să oprească dezbaterea legilor Justiţiei, în ciuda mesajului critic transmis, luni seară, de Departamentul de Stat al SUA către România, informează Mediafax.

Fostul ministru Iordache a afirmat, în acest context, că niciuna dintre modificările operate nu ar aduce atingere independenţei Justiţiei.

„Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Aşa cum aţi văzut, noi avem o dezbatere foarte largă şi pornim de la nişte legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. (…) Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere.vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Florin Iordache a afirmat că modificările adoptate nu aduc atingere independenţei justiţiei, aşa cum a transmis Departamentul de Stat SUA.

„(…) nu ştiu de unde, dar se face referire la legile propuse de Guvern. Faţă de legile propuse de Guvern, eu şi colegii care am semnat iniţiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observaţii şi acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut şi p ecare le vom face în continuare nu aduc atingere independenţei Justiţiei şi, în acelaşi timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori”, a spus Iordache.

„Fără îndoială noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a spus deputatul PSD.

Iordache a spus că nu a discutat cu liderii PSD despre mesajul transmis de SUA.

„Nu am discutat cu nimeni. O să discut cu colegii mei într-o pauză după prânz, dar ceea ce este important pentru mine şi pentru colegii mei este să ascultăm toate punctele de vedere autorizate. Dacă CSM, care este garantul independenţei Justiţiei, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, ne fac observaţii şi ne spun ”da, separarea carierei este importantă”, ”da, trebuie să nu existe ingerinţă în numirea şi revocarea judecătorilor şi procurorilor”, sunt chestiuni de la care am plecat. Repet: prin toate modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face, în niciun caz nu scădem independneţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei nu va fi diminuată”, a spus Iordache.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă