10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialIstoria rApirii

Istoria rApirii


28 martie

– Are loc rapirea celor patru cetateni in jurul orei 19.30, ora Bagdadului, in cartierul “Universitatea” din Bagdad.
– Am fost informat despre disparitia celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor chiar in avion, pe data de 28 martie, in jurul orei 20.00, de ministrul de Externe. Dupa cum stiti, ma intorceam in tara dintr-o vizita efectuata in Irak si Afganistan, unde inspectasem trupele romanesti care contribuie, alaturi de aliatii si partenerii nostri, la stabilizarea celor doua state.
– Imediat dupa ce ministrul Afacerilor Externe m-a informat cu privire la continutul telegramei primite de la Bagdad, am luat legatura, prin mijloacele de comunicatii de la bordul aeronavei prezidentiale, cu sefii principalelor servicii de informatii – SRI, SIE – seful DGIA fiind alaturi de mine in Irak si Afganistan.
– Am cerut primele informatii necesare unei analize preliminare a situatiei generate de disparitia celor patru cetateni. Am cerut sa se ia legatura cu aliatii nostri. In cursul aceleiasi seri, structurile abilitate ale statului erau deja in alerta.
– Incepand cu ora 21.10, la sediul MAE a fost constituit un prim nucleu de gestionare a situatiei, sub coordonarea ministrului Afacerilor Externe si cu participarea unor membri din conducerea serviciilor mentionate, care a activat in noaptea de 28 spre 29 martie.
– Pe baza concluziilor preliminare, pe aeroport, in momentul sosirii mele in tara, ora 0.35, am fost informat de ministrul de Externe cu privire la situatia creata prin disparitia celor patru cetateni.

29 martie

– In dimineata zilei de 29 martie, am dispus constituirea, la Palatul Cotroceni, a Grupului Operativ de Criza, menit sa gestioneze centralizat situatia. Am dispus ca din nucleul de conducere a operatiunilor sa faca parte sefii serviciilor de informatii, adjuncti ai acestora si consilieri prezidentiali anume desemnati. La unele dintre reuniuni i-am invitat si pe primul ministru, pe ministrul de Externe si pe Procurorul General al Romaniei.
– Datorita volumului mare de informatii receptate in flux continuu, am dispus constituirea, la nivelul Administratiei Prezidentiale, a unei structuri analitice – Grupul de Analiza, Evaluare si Proiectie. Acesta a functionat permanent, 24 de ore din 24, si a fost format din analisti ai tuturor serviciilor de informatii ale statului roman, coordonati de un consilier prezidential. Rolul sau a fost sa analizeze comparativ, sa evalueze si sa integreze informatiile provenite de la serviciile secrete.
– De asemenea, fiecare dintre serviciile de informatii si-a constituit grupe de criza, care au investigat si procesat datele venite din teren. Materialele informative au fost prelucrate, sintetizate si valorificate ulterior la nivelul Grupului Operativ de Criza, aflat sub directa mea conducere.
– Omar Hayssam anunta ca a fost contactat de rapitori si i-au cerut 4 milioane de dolari pentru eliberarea lor.
– Omar Hayssam si Yassin Mohamad sunt primiti de gen. Degeratu intre orele 16.30-17.00.
– Yassin Mohamad este primit de presedintele tarii intre orele 20.50-21.22.

30 martie

– Aproximativ la ora 24.00, la postul de televiziune AL JAZEERA a fost difuzata prima caseta video cu ostaticii romani si insotitorul acestora.
– In caseta difuzata, autorii nu isi fac cunoscuta apartenenta si pretentiile. In mesajul transmis prin intermediul lui Marie-Jeanne Ion, rapitorii au negat si ca anterior ar fi cerut o recompensa.
– Omar Hayssam este primit de presedintele tarii intre orele 20.30-21.10.

1 aprilie

– Ziaristii sunt mutati la o alta locatie fata de cea initiala si preluati de o alta factiune.
– Omar Hayssam este primit de presedintele tarii intre orele 21.00-21.55.
– Difuzarea unui set de fotografii cu jurnalistii romani de catre Agentia Reuters.

3 aprilie

– Omar Hayssam este primit de presedintele tarii intre orele 14.15-15.10. Vroia sa fuga din tara.
– Se stabileste legatura cu negociatorul rapitorilor si se cere o proba de viata.
– Fratele lui Omar Hayssam ajunge la Bagdad.

4 aprilie

– Se fac primele arestari la Bagdad, actiune initiata de autoritatile irakiene in urma unor informatii transmise de la Bucuresti prin delegat.

5 aprilie

– Se prezinta o proba de viata in care se cer elemente de recunoastere.
– Este prezentata o inregistrare audio prin telefon, dar care nu contine mesajul cerut de negociatorii romani. Dovada nu a fost data publicitatii, dar a fost autentificata prin expertiza tehnica. Dovada de viata, reprezentata de o inregistrare audio si oferita exclusiv autoritatilor romane de intermediari, a oferit credibilitate acestui canal.
– Negociatorul rapitorilor da partii romane patru zile pentru a le satisface solicitarile politice, respectiv retragerea trupelor.
– Omar Hayssam este retinut de autoritatile romane.

6 aprilie

– Continua arestarile in Bagdad.

9 aprilie

– Negociatorul rapitorilor anunta ca a expirat termenul dat autoritatilor romane si ca vor trece la decapitarea cetatenilor romani.
– Partea romana cere sa nu se treaca la actiuni impotriva cetatenilor romani si solicita inca doua zile de ragaz.
– Negociatorul rapitorilor vine cu alternativa, respectiv ca este dispus sa renunte la revendicarile privind retragerea trupelor romane din Irak daca se ofera in schimbul celor trei cetateni romani 20 de militari romani din trupele romanesti.
– O alta alternativa oferita avea in vedere eliberarea unor prizonieri irakieni.
– Continua arestarile la Bagdad legate de grupul rapitorilor.

12 aprilie

– Negociatorul rapitorilor solicita un raspuns la variantele de rascumparare cerute: retragerea trupelor din Irak, eliberarea prizonierilor irakieni, 20 de militari romani, amintind ca in caz contrar se va recurge la decapitarea “baiatului inalt”.

13 aprilie

– Negociatorul rapitorilor revine cu oferta ferma de a renunta la planul de retragere a trupelor in schimbul a 20 de militari romani.

14 aprilie

– Noi arestari la Bagdad din gruparea rapitorilor.

17 aprilie

– Negociatorul roman solicita proba de viata.
– Negociatorul rapitorilor solicita ferm predarea a 20 de soldati romani in schimbul jurnalistilor.

19 aprilie

– Negociatorul roman propune un transport de ajutoare pentru populatia din zona aflata sub autoritatea trupelor romane si insista pentru prezentarea unei probe de viata.
– Negociatorul rapitorilor acuza in schimb partea romana de colaborare in arestarea unor irakieni.

21 aprilie

– Negociatorul rapitorilor ne cere sa urmarim pe internet in cursul serii decapitarea unuia dintre cei trei cetateni romani ostatici.
– Negociatorul roman insista pentru proba de viata pentru ca discutiile sa continue.

22 aprilie

– Dovada de viata solicitata a fost primita prin intermediul postului Al Jazeera, elementele de recunoastere solicitate fiind incluse. Ele au fost insa insotite si de revendicari explicite.
– Pentru prima oara, gruparea s-a autoidentificat sub titulatura Muadh bin Jabel si a dat un ultimatum de patru zile autoritatilor romane, in vederea retragerii trupelor romanesti din Irak.
– In caz contrar, ostaticii urmau sa fie executati, incepand cu 26 aprilie 2005, ora 17.00, ora Bagdadului.

26 aprilie

– Dan Dumitru de la Prima TV a primit un mesaj audio de la rapitori. Acestia au solicitat expres sa multiplice mesajul audio, pentru a-l da la toate posturile de televiziune si de radio. Scopul era ca toate aceste mijloace de informare sa difuzeze simultan, la o ora de maxima audienta, revendicarile rapitorilor.
– Am luat decizia de a chema la Cotroceni directorii editoriali de televiziune si radio din Bucuresti si de a le explica care sunt efectele difuzarii acestor casete, lasand in acelasi timp la latitudinea lor decizia de a difuza sau nu casetele. M-am bucurat sa constat ca cei mai multi dintre acestia au inteles corect marea responsabilitate care le revine si au procedat in consecinta.
– In aceeasi seara, rapitorii, deturnati in ultimul moment de la planul acelei zile, au supralicitat: au dat spre difuzare, prin Al Jazeera, atat mesajul audio nedifuzat pe majoritatea institutiilor de presa romanesti, cat si o caseta video care a ingrozit familiile si intreaga tara prin ceea ce sugera.
– De asemenea, rapitorii au anuntat si prelungirea cu inca 24 de ore a termenului-limita, conditionand cu retragerea trupelor.

27 aprilie

– La ora 11.30, i-am convocat la Cotroceni pe membrii Grupului Operativ pentru a lua o decizie de care depindea, practic, nu numai soarta ostaticilor, ci si politica externa a statului roman si siguranta cetatenilor lui.
– Am convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, informand membrii CSAT asupra punctului in care s-a ajuns, dupa aproape o luna de contacte tensionate cu rapitorii celor trei cetateni romani.
– Decizia a fost aceea ca statul roman nu va ceda si nu isi va modifica optiunile de politica externa si angajamentele asumate in plan international, sub nici un fel de presiuni si ca atare nu vom da curs revendicarilor de natura politica.
– Imediat dupa sedinta CSAT, am cerut familiilor celor rapiti, reunite la Palatul Cotroceni pe parcursul celor cinci zile, sa continue sa aiba incredere in demersul autoritatilor romane.
– La ora 18.00, ora Romaniei, ultimatumul expira.
– Imediat dupa expirarea ultimatumului, mai exact la ora 18 si un minut, ora Romaniei, intermediarul rapitorilor a sunat si s-a aratat contrariat, iritat, furios de lipsa de receptivitate a autoritatilor romane.
– In cadrul negocierilor din cursul zilei, negociatorul roman cere insistent sa nu se puna in aplicare amenintarea la adresa ostaticilor.
– Negociatorul rapitorilor anunta ca este de acord sa amane cu inca 24 de ore executia cu conditia ca factorii politici sa anunte public prin intermediul Al Jazeera ca cer amanarea termenului-limita si cer implicarea clericilor musulmani.
– Autoritatile romane solicita public prelungirea termenului-limita acordat de gruparea care ii detine pe cei trei cetateni romani.
– De asemenea, autoritatile romane solicita Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema Al Muslimin Al-Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani, inclusiv prin initierea de negocieri.

28 aprilie

– Negociatorul roman insista pentru eliberarea lui Marie-Jeanne Ion cu argumente religioase.
– De asemenea, negociatorul roman comunica imposibilitatea de a se obtine un plan de retragere a trupelor romane.
– Se activeaza in negocieri canalul privat in numele familiilor si al clericilor.

3 mai

– O prima tentativa de eliberare a ostaticilor esueaza.

4 mai-13 mai

– Mentinerea contactelor cu negociatorul rapitorilor devine extrem de dificila.

14 mai

– Se reiau negocierile cu intermediarul rapitorilor si se cere o noua proba de viata.

18 mai

– Se primeste o proba de viata cu cei trei cetateni romani care nu se face publica conform intelegerii cu negociatorul rapitorilor.

18-21 mai

– Se dau in mod repetat informatii cu privire la punctele de intalnire pentru preluarea ostaticilor.
– Grupul antitero al SIE se deplaseaza in diverse puncte fara sa finalizeze actiunea de preluare a ostaticilor.

22 mai

– La punctul si ora fixate se intalnesc cele doua parti.
– Se stabileste un nou dispozitiv de predare/primire a ostaticilor.
– Se iau masuri de securitate de ambele parti si se predau cei patru ostatici.
– Ora 13.44: cei patru se aflau in Ambasada Romaniei de la Bagdad, in custodia autoritatilor romane.

23 mai

– Mohammad Mounaf este preluat in cursul diminetii de politia militara americana.
– Cei trei cetateni romani sunt imbarcati in aeronava speciala care decoleaza de la Bagdad la ora 9.16.
– Aeronava speciala aterizeaza la Baza Aeriana 90, la ora 14.45, ora Romaniei. Cei trei ziaristi au revenit acasa cu bine.

Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă