6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialKover: Nu văd niciun impediment în realizarea autonomiei în Transilvania

Kover: Nu văd niciun impediment în realizarea autonomiei în Transilvania

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, susţine că nu vede “niciun impediment” în realizarea autonomiei în Transilvania, unde există 1,5 milioane de maghiari, spunând că şi în alte ţări din Europa aceasta reprezintă o realitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, marţi seară, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, cum intenţionează să sprijine dorinţa de autonomie în Transilvania, Kover a spus că nu vede “niciun impediment” în realizarea acesteia.

Citeşte şi Prima răscruce româno-ungară din ultimul deceniu. Până unde se va întinde firul?

“În Transilvania în primul rând ar trebui să se lupte pentru autonomie şi apoi să vorbim de sprijin. Dacă luăm în vizor câteva ţări – Suedia, Finlanda, Spania, eventual Belgia – în care există diferite forme de autonomie trebuie să admitem că e o realitate, nu văd niciun impediment în realizarea acesteia – există 1,5 milioane de maghiari în Transilvania”, a spus Kover.

El a adăugat că în chestiunea autonomiei maghiarii din Serbia “au realizat cele mai multe lucruri” şi ţara nu s-a destrămat din acest motiv.

Citeşte şi Ponta: Atitudinea lui Kover-reprobabilă, dar nu vreau un conflict pentru iresponsabilitatea unui om

Potrivit lui Kover, în campania electorală din Serbia din ultimele săptămâni autonomia nu a reprezentat un subiect, alegătorii votând pe cei care le-au oferit o rezolvare pentru problemele economice şi sociale.

“În timpul preşedinţiei UE, Ungaria manifestă un interes deosebit pentru integrarea Balcanilor de vest. Încă nu s-a format executivul din Serbia, nu ştim care este direcţia noului Guvern, dar noi ne aşteptăm să se menţină pe drumul care duce spre integrarea europeană şi pe ideea care poate fi susţinută şi de Ungaria”, a spus Kover.

Citeşte şi SCANDALUL DIPLOMATIC între Bucureşti şi Budapesta ia amploare. Şeful Parlamentului Ungariei, rugat să-şi amâne vizita în România

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este.

Kover Laszlo a spus, la sosirea pe Aeroportul din Târgu Mureş, că speră ca după alegeri România şi Ungaria să revină la vechile relaţii.

“Nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am avut cu fostul guvern din România”, a spus Kover.

Potrivit vicepreşedintelui PCM Kiss Istvan, programul propus pentru vizita lui Kover Laszlo în judeţul Mureş includea, marţi, localităţile Acăţari, Păsăreni, Găleşti, Miercurea Niraj,în Eremitu, Sovata, Bălăuşeri, Sighişoara.

Kover a participat, marţi seară, la festivitatea de încheiere a campaniei PCM pentru Târgu Mureş, iar ulterior ar urma să se îndrepte spre Odorheiu Secuiesc

Miercuri, Kover ar urma să fie prezent în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar joi – ultima zi programată pentru această vizită – în Sălaj şi Satu Mare, a spus Kiss Istvan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă