23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialReacția Elenei Udrea, după ce a fost condamnată la șase ani de...

Reacția Elenei Udrea, după ce a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute și obligată la plata a trei milioane de euro

UPDATE: Elena Udrea nu a oferit nicio declarație, dar prin intermediul avocatului acesteia, ea a transmis că încă nu a renunțat la luptă, iar apărarea sa va acționa în continuare în acest dosar.

„Vreau să transmit un mesaj, care este și mesajul doamnei Udrea: Apărarea nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Vom mai avea și așteptați-vă să dăm absolut toate armele pe care le avem la apel. Războiul nu s-a pierdut, dimpotrivă”, a declarat avocatul Chiciu.

Potrivit acestuia, după ce va apărea motivarea judecătorilor de la Secția Penală a ICCJ, apărătorii fostului ministru al Dezvoltării o vor examina „cu foarte multă atenție”.

„Vom avea argumente juridice, subliniez, juridice, pe care nu le-am spus (…) Avem și noi probe suplimentare în acest dosar”, a mai spus avocatul.


UPDATE: Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Gala Bute”, pentru abuz în serviciu și luare de mită. Decizia instanței supreme nu este definitivă. Elena Udrea a fost achitată de acuzația de deturnare de fonduri europene. De asemenea, fostul ministru este obligat să plătească 900.000 de euro.

Procurorii au cerut inițial 20 de ani de închisoare pentru fostul ministru al Turismului. 

"Obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Autoritatea Naţională pentru Turism. Conform art. 254 alin. 3 Cod penal din 1969 confiscă în folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei. În baza art. 255 alin. 3 şi alin.5 Cod penal din 1969 obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian", se arată în decizia instanţei.

Totodată, Udrea trebuie să achite cheltuieli judiciare de 20.000 de lei, la fel şi Rudel Obreja. Ceilalţi inculpaţi, mai puţin Ion Ariton, sunt obligaţi să plătească 15.000 de lei cheltuieli de judecată.

Tudor Breazu, prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana, județul Călărași deținute de fostul ministru: Condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții: Trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă.

Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box: Cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi evaziune fiscală.. Decizia nu este definitivă.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului: Patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Decizia nu este definitivă.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea: Condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. Decizia nu este definitivă.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei: Achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia nu e definitivă.

Dragoș Botoroagă, om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin: Condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.


Judecătorii Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) anunță, marți, sentinţa în dosarul "Gala Bute”, în care este judecată Elena Udrea, acuzată de luare de mită.

”Din punctul meu de vedere, în acest dosar nu poate exista decât o decizie de achitare (…) În general am văzut că în ultimii ani femeile au curaj mai mare decât bărbații să spună ceea gândesc cu adevărat. De aceea este mai bine să fi judecat de un complet de femei. Lucrurile nu mai sunt cum erau acum doi ani. Au ieșit la iveală multe dedesupturi, multe adevăruri din spatele acestor anchete”, a declarat Elena Udrea.

După prima amânare, fostul ministru al Turismului a declarat că dosarul este construit ca ca un atac la persoana sa.

„După ce am auzit azi în sală, cred că voi avea o prezentare cel puţin la fel de dezorganizată. Acest dosar e construit în jurul Elenei Udrea. Acum şase ani s-a început cercetarea, timp de trei ani nu am fost niciodată chemată, s-a făcut o primă soluţie, infirmată, s-au mai cercetat fapte, apoi la câteva zile după ce am avizat doi reprezentanţi ai statului, mai mulţi oameni au fost luaţi cu mascaţii şi acuzaţi, iar pe seară am fost şi eu pusă sub acuzare", a spus Elena Udrea în faţa instanţei, potrivit News.ro, după prima amânare a procesului.

Fostul ministru a spus că îi înţelege pe cei care au dat declaraţii împotriva ei. „Sunt convinsă că lui Topoliceanu i-a fost frică, era evident că ştia ce urma să i se întâmple. Nu îi învinovăţesc nici pe ceilalţi cu nimic. Au ales, de frică, de slăbiciune, să spună ce se aştepta de la ei, fiind salvaţi pe moment de măsurile preventive. S-au făcut în zilele acelea trei cereri de arestare pentru mine. În aceste condiţii dădeau oamenii aceştia declaraţii. E evident că erau speriaţi", a adăugat Udrea.

"Sper că o parte din prejudecăţile la adresa mea au fost sparte. Dacă eram Elena Udrea, spune parchetul, era evident că am intrat în politică şi m-am dus în fruntea unui minister pentru a face fapte de corupţie şi am construit un sistem piramidal format din oameni apropiaţi mie. Pe Nastasia nu l-am adus eu. Era din partea partidului. Lungu mi-a fost recomandat. Singurul om pe care l-am susţinut a fost Topoliceanu. Nu i-am pus în funcţii-cheie ca să îmi vireze spagă, nimeni apropiat mie nu a ocupat o funcţie publică cu recomandarea mea. Ştiam de practica celor 10 la sută, ştiam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul politicienilor, nu sunt complet nevinovaţi. Am preferat să le dau lor dreptate, atât public, cât şi în privat. Am spus public că ştiu că se cer în general 10 la sută şi că dacă cineva din minister va face aşa ceva, să anunţe DNA-ul", a mai spus Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale le-a transmis magistraţilor că nu a construit „niciun sistem" al mitei. „Ştiu că se folosea numele meu, se întâmplă cu toţi cei care ocupă funcţii publice, se spunea că am interese în diverse licitaţii. Partea juridică a fost expusă de avocat. Aş vrea să mă refer la motivele pentru care cred eu că dosarul a fost construit în jurul meu. Referitor la modul în care s-a ajuns la aceste acuzaţii, toate formulate împotriva mea: nu este adevărat că Udrea a făcut un sistem. Ştefan Lungu, despre ale cărui competenţe pe partea de promovare am numai cuvinte de laudă, a cunoscut un om de afaceri – Gărdean, despre care auzisem că are relaţii neortodoxe. Prin Lungu a ajuns Gărdean la Nastasia, iar Botoroagă la Topoliceanu. Udrea nu a construit niciun sistem", a adăugat fostul ministru.

„Acuzaţiile de luare de mită de la societăţile de construcţii pleacă de la susţinerea parchetului că pretinderea sumelor respective ar fi avut loc pe 7 februarie 2011. Era imposibil. În confruntarea cu mine spune explicit că eu nu i-am spus că geanta e pentru Udrea. De ce ar fi plătit Gărdean? Încerc să preîntâmpin posibile nedumeriri. Un răspuns am încercat să îl dau la proces, iar martorul solicitat, fost primar de Buşteni, ar fi putut răspunde. Nastasia şi Bute sunt finii acestuia. Au umblat permanent cu Bute la meciuri.

Banii nu erau pentru Rudel. Cred că sumele erau pentru Lucian Bute. El până în 2012 a susţinut că nu şi-a primit onorariul. Ce interes ar fi avut Lungu? El făcea multe plăţi pentru partid din firma lui, primind apoi banii cash de la partid. Nu cred că un ministru care i-a cerut lui Topoliceanu să îşi dea demisia pentru că mă expunea ar fi luat 10 la sută din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Oamenii aceştia nu şi-au recunoscut faptele. Au fost puşi în faţa unor situaţii concrete recunoscute şi au aruncat faptele asupra mea", a precizat fostul ministru.

Ea a mai spus că dacă ar fi să o ia de la capăt ar face din nou ca Bute să boxeze în România şi şi-a exprimat speranţa ca decizia instanţei să nu fie un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să semneze nimic.

„Mă judecă un complet de femei, cu mici excepţii femeile sunt mai curajoase şi mai puternice. Mă bucur că în aceşti doi ani am dărâmat niste mituri. Nu am intrat în politică ca să fac bani. Aveam un soţ are îmi asigura un standard de viaţă. Nu aveam copii, nu aveam cheltuieli mari, stau şi astăzi cu chirie, părinţii mei stau de 20 de ani în Drumul Taberei. Mi-am dorit foarte mult să fac performanţă. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face din nou în aşa fel încât Bute să boxeze în România. Sper şi cred că voi fi judecată pe probe, nu pe părerile despre mine, mai bune sau mai rele. Şi că nu va fi un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să mai semneze nimic, de frică că vor fi condamnaţi", a încheiat Elena Udrea.


Dosarul "Gala Bute"

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

"Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice. 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă