5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMitropolia Ardealului promite că apelul lui Cristian Pomohaci va fi judecat cu...

Mitropolia Ardealului promite că apelul lui Cristian Pomohaci va fi judecat cu obiectivitate, după ce partizanii acestuia au amenințat cu un protest la Sibiu

Apelul lui Cristian Pomohaci va fi judecat cu deplină obiectivitate și imparțialitate, afirmă Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului într-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul Mitropoliei Ardealului, citat de Agerpres.

"Consistoriul Mitropolitan va judeca apelul domnului Cristian Dorin Pomohaci cu deplină obiectivitate și imparțialitate, respectând prezumția de nevinovăție a acestuia, precum și dreptul la apărare, în condițiile prevăzute de Regulamentul Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române", menționează sursa citată.

Precizările survin lansării, în mediul virtual, a unor apeluri ale susținătorilor lui Pomohaci de a veni la Sibiu în număr cât mai mare în ziua desfășurării ședinței de judecată a Consistoriului Mitropolitan, considerând că prin aceasta vor influența într-un fel desfășurarea procesului.

"Consistoriul Mitropolitan a înregistrat toate documentele de susținere a apelantului primite până în prezent. Pentru a elimina orice suspiciune privitoare la obiectivitatea procedurii de judecată, ședința Consistoriului, care nu este publică, va fi înregistrată audio și video", se mai arată în comunicat.

Termenul de judecată în cazul apelului promovat de Cristian Pomohaci, fost preot al parohiei Moșuni-Veța, județul Mureș, a fost fixat pentru data de 19 septembrie.

"Având în vedere principiul judecății echitabile și al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis astăzi citație persoanei învinuite, Cristian Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuși de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze și de dreptul său de a se apăra în fața instanței bisericești de judecată. Totodată, instanța i-a oferit posibilitatea apelantului de a-și alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citație, apărători bisericești atestați de către Patriarhia Română, conform art. 122 din Regulament", se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului transmis AGERPRES în urmă cu o săptămână.

Până la data fixată pentru termenul de judecată, la instanța bisericească se vor putea depune și alte dovezi concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului.

Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmărește pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăință, ci numai apărarea instituției Bisericii, a ordinii și a disciplinei canonice, a moralității și a sacralității vieții bisericești.

Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanță bisericească se deosebește de pedepsele instanțelor civile și penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societății civile, se menționează în comunicat.

Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe Cristian Pomohaci în 28 iulie.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, dosarul în care preotul Cristian Pomohaci este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale.

Acesta a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar convorbirea a apărut în presă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă