20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMonica Iacob-Ridzi, eliberată condiționat

Monica Iacob-Ridzi, eliberată condiționat

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, va fi eliberată condiţionat din Penitenciarul Gherla, după ce a stat aproape trei ani în spatele gratiilor. Decizia Tribunalului Cluj este definitivă.

Tribunalul Cluj a dispus, marţi, liberarea condiţionată a Monicăi Iacob Ridzi, condamnată în 2015 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, sentinţa fiind definitivă. Magistraţii Tribunalului Cluj au declarat, marţi, că au respins contestaţia DNA faţă de măsura liberării condiţionate a Monicăi Iacob Ridzi, decisă luna trecută de Judecătoria Gherla.

”Se menţine decizia Judecătoriei Gherla şi dispune de îndată punerea în libertate a Monicăi Iacob Ridzi”, au spus sursele citate.

În sala de judecată fost prezentă şi Monica Iacob Ridzi care a declarat cu lacrimi în ochi că se va retrage din viaţa publică, urmând să se dedice familiei şi creşterii celor doi copii minori.

”M-am rugat în fiecare zi la Dumnezeu să rezist, nu am avut niciun tratament preferenţial, am muncit cot la cot cu celelalte deţinute la curăţenie şi servirea mesei şi am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gândul că voi fi alături de copii m-a făcut să rezist”, a spus fostul ministru al Tineretului.

Avocatul Monicăi Iacob Rizdi, Tiberiu Ban, a declarat că aceasta a executat 1.010 zile de închisoare, depăşind 2/3 din pedeapsă, cât era necesar pentru a putea cere liberarea condiţionată.

”Are 15 afecţiuni, din care 14 confirmate prin expertiză medico-legală. A avut 25 de recompense, a elaborat o lucrare ştiinţifică, a avut o comportare exemplară, nu a fost niciodată sancţionată”, a explicat Ban.

În urma deciziei Tribunalui Cluj, Monica Iacob Ridzi va părăsi în cursul zilei de marţi Secţia Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

Judecătoria Gherla a admis, în 27 octombrie, cererea de liberare condiţionată depusă de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, dar decizia a fost contestată de DNA.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie 2015, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat atunci la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la Secţia Exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. Din cauza stării sale de sănătate, Ridzi a fost transferată, în 2 martie, în baza unei solicitări de internare, la Spitalul Penitenciar Jilava, după care s-a întors la Secţia Exterioară a Penitenciarului Gherla.

În acelaşi dosar, fosta consilieră a Monicăi Iacob Ridzi, Ioana Vârsta, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, iar George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane din Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta şi-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit şi alţi şase foşti angajaţi ai ministerului, aceştia rămânând cu condamnările dispuse la judecarea în fond a cauzei.

În 26 martie, fostul ministru al Tineretului şi Sportului a depus o cerere, care a fost înregistrată la Tribunalul Ilfov, pentru întreruperea executării pedepsei, motivând că suferă de numeroase afecţiuni medicale, printre care trombofilie şi leuconeutropenie.

Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condiţiile în care stau deţinuţii, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit şi că pentru un om bolnav ca ea, condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă