19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialÎntârziere în programul militar Patriot. Primul sistem de rachete ajunge în România...

Întârziere în programul militar Patriot. Primul sistem de rachete ajunge în România în anul 2019 și va fi operațional în 2020

Primul sistem Patriot va ajunge în România în a doua jumătate a anului 2019, urmând ca în 2020 să fie perfect operațional, a declarat sâmbătă, la Arad, ministrul Apărării, Mihai Fifor, citat de Agerpres.

El a subliniat că prin alocarea, în acest an, a 2% din PIB Apărării, din care 48% pentru înzestrare, România a arătat că își onorează angajamentele pe care le are ca țară membră NATO, dar și ca partener strategic al SUA.

"Săptămâna trecută am obținut aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea primului sistem de rachete Patriot, iar miercuri urmează să semnăm scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul SUA vinde către Guvernul României sistemele de rachete. Discutăm de șapte sisteme, atât pentru Forțele Aeriene, cât și pentru Forțele Terestre, anul acesta urmând să achităm primul sistem. Totodată, în ședința de Guvern de miercuri sperăm să putem aproba proiectul de HG pentru programul de transportoare blindate 8×8 Pyranha, în parteneriat cu compania americană General Dynamics, transportoare care vor ajuta industria românească de apărare să fie relansată, pentru că, începând cu numărul 31, aceste transportoare vor fi produse la Uzina Mecanică București. Cu alte cuvinte, ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul acesta și ne pregătim pentru ca anul viitor să continuăm cu derularea celorlalte programe majore de înzestrare a Armatei", a afirmat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării s-a aflat sâmbătă, la Arad, pentru a participa la ceremonia de predare — primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii.

În privința rachetelor Patriot, declarațiile de sâmbătă ale ministrului Fifor marchează o diferență față de informațiile prezentate, de același oficial, acum două săptămâni. Astfel, la data de 11 noiembrie, ministrul Fifor anunța că primul sistem Patriot "va deveni operațional cel mai probabil în 2019".

Nici ministrul Apărării, nici vreun alt ofiicial nu au explicat acestă diferență de un an dintre momentul anunțat inițial – anul 2019 – și cel anunțat sâmbătă – anul 2020. 

Programul Patriot, aprobat de Guvernul României, se referă la achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot — dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre — și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.

Aprobarea acordată de Parlament se referă, deocamdată, numai la primul sistem Patriot dintre cele șapte care ar urma să intre în dotarea MApN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă