Dosarul de la Securitate al Regelui Mihai a fost predat la CNSAS de către SIE. Suveranul a fost urmărit și după Revoluție

Pagini esenţiale din viaţa regelui Mihai au fost "şterse, rescrise şi împletite cu dezinformări" elaborate de fosta Securitate, arată un articol publicat luni de PressOne.

Mihai Diac 0 comentarii

Pagini esenţiale din viaţa regelui Mihai au fost "şterse, rescrise şi împletite cu dezinformări" elaborate de fosta Securitate, arată un articol publicat luni de PressOne.

 Jurnalista Iulia Marin a discutat cu o serie de istorici despre perioada anilor 1948 - 1990, când fostul suveran s-a aflat în exil.

Istoricii Oana Demetriade, Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor au studiat dosarul de urmărire a monarhului, aflat acum în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Dosarul Regelui Mihai a fost predat la CNSAS de către SIE.

"Singurul personaj al Casei Regale care a 'beneficiat; de atenția Securității a fost regele Mihai. Deci, nu regina Maria, nu regele Carol, ci regele Mihai!", explică Oana Demetriade.

Potrivit acesteia, dosarul din arhiva CNSAS al fostului suveran are două volume, circa 300 de file în total, și este un dosar microfilmat, predat la CNSAS de către Serviciul de Informații Externe (SIE).

La rândul lui, Mihai Demetriade precizează pentru PressOne că echipa de istorici a făcut o statistică precisă, conform căreia "pe locul întâi la documente este anul 1948, cu 121 de documente, pe locul al doilea este anul 1973, cu 24 de documente, pe locul al treilea, 1949, cu 18 documente, 1989, cu 16 documente, locul cinci, 1990, cu 11 documente".

Cu alte cuvinte, Regele Mihai a fost urmărit de serviciile secrete române și în anul 1990, adică după Revoluție.

Potrivit celor trei istorici, "interesul Securității față de regele Mihai în perioada de exil a urmărit două linii mari: izolarea și discreditarea", iar anumite documente legate de fostul suveran se pare că n-au fost declasificate nici până acum.

Cine l-a urmărit pe Regele Mihai

Cei trei istorici nu spun, explicit, cine l-ar fi urmărit pe Regele Mihai după Revoluția din decembrie 1989. Totuși, se poate face o analiză asupra acestei chestiuni.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul SIE, la data de 8 februarie 1990, "prin Decretul nr. 111 al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, CIE a fost reorganizat"  (CIE = Centrul de Informații Externe, care a funcționat în subordinea fostei Securități).

Deci în februarie 1990, CIE nu este desființat, ci doar reorganizat. Ceva mai târziu, la 13 decembrie 1990, "Legea nr. 39 prevede înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), subordonat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)".

Iar primul director al SIE a fost Mihai Caraman - cel care, din ianuarie 1990 până în 13 decembrie 1990, a fost comandant al CIE.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...