7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPuiu Popoviciu contestă cei șapte ani de închisoare

Puiu Popoviciu contestă cei șapte ani de închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de contestație la condamnarea la șapte ani de închisoare, depusă de omului de afaceri Puiu Popoviciu. Totuși, fondul problemei va fi discutat în instanță pe data de 17 noiembrie. ÎCCJ s-a pronunţat doar asupra admisibilităţii acţiunii depuse de Popoviciu.

Puiu Popoviciu, aflat la Londra, a depus contestaţia în anulare – o cale extraordinară de atac – în 30 august, având iniţial ca termen de judecată data de 20 octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cauza a fost însă amânată pentru 3 noiembrie. 

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate sau când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal, potrivit noului Cod de procedură penală.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august, la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului şi aproape 620 de milioane de lei USAMV. Întrucât nu s-a prezentat la Poliţie şi nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională.

El a fost reţinut la Londra în 14 august, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra.

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă