10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialReacția lui Victor Ponta, după clasarea dosarului de evaziune fiscală: Există în...

Reacția lui Victor Ponta, după clasarea dosarului de evaziune fiscală: Există în România și procurori care fac politică. De ce a fost nevoie de doi ani jumătate? Când ajungi pe primul loc, încep să-și aducă oamenii aminte tot felul de lucruri

Fostul premier al României, deputatul Victor Ponta,a  declarat, duminică seara, la postul Antena 3, că dosarul în care a fost acuzat de evaziune fiscală și care a fost clasat i-a afectat cariera politică.

„Poți să fii scos din politică definitiv și prin elemente extrapolitice. Eu mă gândesc la Adrian Năstase, faimoasele dosare, știți cum au fost făcute și s-au finalizat. Cred că dacă aș face ceva, aș face degeaba. Unde să fac? La CSM. Din păcate, sistemul din România așa funcționează. Dacă se vine cu o schimbare fundamentală, dacă greșești cu intenție sau în mod repetat ca procuror, să existe o sancțiune. Să insiști atât timp cu o faptă care nu există, înseamnă intenție. Există în România și procurori care fac politică. Cei de la Ploiești sau domnul Uncheșelu cu asta se ocupă. Avem un președinte de Parlament care are toată majoritatea, dacă se dorește…Eu am trecut în declarația de avere inclusiv numărul de înregistrare de la Administrația Fiscală, dacă punea cineva mâna pe telefon i se spunea într-o oră că am plătit taxele. De ce a fost nevoie de doi ani jumătate? (…) Evident că atunci când ajungi pe primul loc, încep să-și aducă oamenii aminte tot felul de lucruri” a spus Victor Ponta, la Antena 3.

El a continuat precizând că nu va face plângere împotriva procurorului din cazul său, Jean Uncheșelu, pentru că nu are unde să o facă, dar le cere șefului PSD, Liviu Dragnea, și ministrului Justiției, Tudorel Toader, să vină cu o Lege clară, prin care și procurorii să plătescă greșelile făcute.

Dosarul disjuns şi trimis de DNA la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), care-l viza pe fostul premier Victor Ponta pentru fapte de evaziune fiscală, a fost clasat, în 12 iulie, pe motiv că fapta nu există.

După ce procurorii anticorupție au clasat cauza privind infracţiunea de conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe fostul premier Victor Ponta, o parte din aceasta a fost disjunsă şi trimisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

„La data de 22 martie 2017 s-a dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de conflict de interese (3 fapte) ce au fost reţinute în sarcina lui Victor Viorel Ponta, raportat la calitatea sa de prim ministru (cauză mediatizată prin comunicat nr. 1026/ 5 iunie 2015). Soluţia de clasare pentru această infracţiune s-a dispus deoarece a intervenit cauza de împiedicare a efectuării urmăririi penale faţă de Victor Viorel Ponta pentru faptele menţionate, ca urmare a faptului că solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fost respinsă de Plenul Camerei Deputaţilor. Cu privire la presupuse infracţiuni privind fapte care nu sunt de competenţa DNA s-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", arăta Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pe 12 mai, la solicitarea Mediafax.

Surse judiciare precizau, la acel moment, că dosarul disjuns şi transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie viza infracţiuni de evaziune fiscală.

Ca urmare a deciziei procurorilor, fostul premier Victor Ponta a reacționat, pe Facebook.

„Mă întreabă jurnaliștii cum comentez decizia Parchetului General! Acuzația că nu am înregistrat fiscal un contract de închiriere putea fi verificată în maxim 24 ore (deoarece în declarația mea de avere era trecut chiar și nr. de înregistrare de la Administrația Fiscală din Gorj-locul de domiciliu)! Dl. procuror Uncheselu mi-a deschis și a <<lucrat>> la acel dosar doi ani după care nu l-a clasat ( pe motivul evident că fapta nu există-așa cum prevedea legea), ci l-a declinat către Parchetul General pentru continuarea cercetărilor. Cred că nu pe mine ar trebui să mă întrebe cum comentez soluția ci pe dl. procuror Jean Uncheselu!”, a scris Victor Ponta.

Fostul premier Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte patru persoane, printre care fostul senator Dan Şova şi fostul director al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, în dosarul cunoscut ca „Turceni-Rovinari". În acest dosar erau vizate, în faza de urmărire penală, şi fapte de conflict de interese, iar în 5 iunie 2015, DNA a cerut Camerei Deputaţilor să avizeze începerea urmăririi penale pe numele fostului premier pentru această faptă. Deputaţii au respins însă solicitarea, în 9 iunie 2015.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă