7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialȘefa echipei de control recunoaște că inspectorii judiciari i-au umilit pe procurorii...

Șefa echipei de control recunoaște că inspectorii judiciari i-au umilit pe procurorii DNA

Elena Rădescu, şefa echipei de inspectori care a făcut controlul la DNA, şi-a prezentat joi punctul de vedere în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, în legătură cu desfăsurarea verificărilor, după ce în raportul Inspecţiei Judiciare au fost prezentate opinii diferite, informează Mediafax.

La plecare, întrebată dacă procurorii DNA au plâns, Elena Rădescu a confirmat, susţinând că au fost umiliţi.

Întrebată dacă presiunea din timpul controlului era atât de mare încât procurorii DNA au plâns, Elena Rădescu a spus: "Da, au fost umiliţi. Prin conduită, comportament."

Elena Rădescu este autorul unei sesizări înaintate CSM, privind modalitatea în care s-a desfăşurat controlul al DNA. În sesizare, Elena Rădescu reclamă "lipsa de respect şi de tact în timpul verificărilor" efectuate la Secţia de Combatere a Infracţiunilor asimilate celor de Corupţie, precizând că Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori, "nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă" şi "au adoptat o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns".

Şedinţa procurorilor din CSM nu a fost publică.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, va fi prezentă vineri, la ora 13.00, la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, unde are posibilitatea de a îşi exprima punctul de vedere privind raportul Inspecţiei Judiciare, întocmit ca urmare a controlului efectuat la parchetul anticorupţie.

Luni, 16 octombrie, la ora 10.00, este aşteptat la Secţia pentru procurori Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

În spaţiul public au apărut mai multe informaţii din conţinutul raportului Inspecţiei Judiciare.

DNA arată într-un comunicat de presă, transmis vineri, că Inspecţia Judiciară a lansat în spaţiul public informaţii din raportul făcut în urma controlului la această unitate de parchet, înainte ca Direcţia Naţională Anticorupţie să formuleze obiecţiuni.

„Direcţia Naţională Anticorupţie îşi exprimă dezaprobarea faţă de modul în care conducerea Inspecţiei Judiciare gestionează datele conţinute într-un document provizoriu, în condiţiile în care acest document nu este unul finalizat şi nici nu a fost asumat de vreo instituţie”, conform comunicatului de presă.

Reacţia, după ce în spaţiul public informaţii, pe surse, privind date din raportul inspectorilor judiciari.

Conform documentelor, au fost mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară dar menţinerea în funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, va fi prezentă vineri, la ora 13.00, la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, unde are posibilitatea de a îşi exprima punctul de vedere privind raportul Inspecţiei Judiciare, întocmit ca urmare a controlului efectuat la Parchetul anticorupţie.

Luni, 16 octombrie, la ora 10.00, este aşteptat la Secţia pentru procurori Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă