Seleniu de cinci milioane de euro confiscat

O importanta captura de substante interzise a avut loc recent la Constanta, dupa o supraveghere ce a durat aproximativ cinci luni. Politistii de frontiera din cadrul IGPF - Directia de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere, in ...

Adrian Robert Balan 0 comentarii

O importanta captura de substante interzise a avut loc recent la Constanta, dupa o supraveghere ce a durat aproximativ cinci luni. Politistii de frontiera din cadrul IGPF - Directia de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere, in colaborare cu lucratori ai Serviciului Roman de Informatii, actionand sub directa supraveghere a procurorilor din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta, au anihilat o retea transfrontaliera de trafic cu materiale strategice.

Opt persoane suspecte

In urma unei actiuni riscante s-a organizat un flagrant si au fost retinute opt persoane suspecte. Totodata au fost ridicate in vederea confiscarii 500 de grame de seleniu, substanta interzisa prin lege, a carei valoare de comercializare calculata dupa bursa "neagra" a pietei este de aproximativ cinci milioane de euro. Operatiunea a inceput inca din luna iunie a acestui an, politistii de frontiera intrand in posesia unor informatii pretioase conform carora doi romani, cu domiciliul in judetul Constanta, intentionau sa comercializeze o substanta periculoasa si rara. Fiind demarate intense activitati operative, s-a stabilit ca cei doi se afla in posesia a nu mai putin de 500 g de substanta, suspecta a fi seleniu provenit dintr-o tara ex-sovietica, pentru care posedau un document fals de provenienta, procurat cu ajutorul unui angajat al unei firme din Constanta. Constienti de valoarea substantei cei doi au reusit, prin intermediul unui barbat din Bacau, sa intre in legatura cu un cetatean elvetian, care era interesat sa achizitioneze "marfa".

Detaliile afacerii

La inceputul acestei luni au stabilit chiar detaliile tranzactiei. Tot atunci au convenit ca elvetianul sa plateasca 10.000 de euro pentru fiecare gram, cu conditia ca cei doi traficanti sa-i prezinte analize privind radioactivitatea substantei si proprietatile fizico-chimice ale acesteia, facute la un institut de specialitate. Urmatoarea intalnire trebuia sa aiba loc saptamana acesta, pe data de 19 octombrie. Acceptand conditiile cumparatorului, infractorii au contactat un barbat din Bucuresti in masura sa le obtina documentele de analiza solicitate de elvetian. Acesta urma sa primeasca, in schimbul serviciului, suma de 2.000 de euro. Monitorizand activitatea tuturor membrilor retelei, inclusiv prin intermediul echipelor specializate din cadrul Serviciului Roman de Informatii, politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT, au organizat o actiune de prindere in flagrant a traficantilor. Au fost retinute opt persoane si ridicate in vederea confiscarii 500 grame de substanta solida, care in urma expertizarii realizate prin intermediul Institutului de Criminalistica din IGPR s-a stabilit a fi seleniu, in concentratie de 100%, a carui valoare s-ar putea ridica pana la cinci milioane de euro. S-a luat masura prezentarii tuturor persoanelor implicate in activitatea infractionala, in fata Parchetului Constanta - Serviciul de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - in vederea continuarii cercetarilor pentru instigare la contrabanda calificata cu substante periculoase si asocierea in vederea savarsirii de infractiuni. Cercetarile sunt continuate in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si depistarii tuturor persoanelor implicate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...