10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSTUDENTA criminala a luat medicamente contraindicate pentru sarcina

STUDENTA criminala a luat medicamente contraindicate pentru sarcina

Carmen Şatran (Bejan), fosta studenta la Medicina condamnata la omor, a luat un mediament contraindicat in primul trimestru de sarcina, se arata in concluziile controlului declansat de specialiştii din cadrul Direcţiei Medicale şi Direcţiei Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar dispus de Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei.

“În luna septembrie 2011 a cerut şi i s-a aprobat, cumpărarea din fonduri proprii a unui medicament (Ciprofloxacin) pentru tratarea unei infecţii (urinare), medicament contraindicat în primul trimestru al sarcinii (cu posibil risc de malformaţii fetale).

În luna octombrie 2011 (după ce s-a constatat că este gravidă) s-a decis includerea sa în regim închis de executare a pedepsei cf. art. 21 din Legea 349/2002 („femeile însărcinate…vor executa pedeapsa privativă de libertate în regim închis, pe perioada cât durează cauza care a impus neaplicarea regimului de maximă siguranţă”).

După modificarea regimului de detenţie, persoana a fost mutată într-o cameră corespunzătoare noii situaţii, ţinându-se cont de faptul că era gravidă. Camerele de detenţie în care a fost cazată nu au fost supra-aglomerate, persoana având mereu la dispoziţie un pat individual. La Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova pacienta a fost internată într-un salon cu 3 paturi , dotat cu grup sanitar propriu. Menţionăm faptul că în penitenciarele spital fumatul este interzis.
Din luna martie 2012 a fost mutată în cadrul secţiei de infirmerie pentru a fi sub supravegherea personalului medical.
După depistarea sarcinii în luna octombrie 2011, i s-a recomandat un regim alimentar distrofic cu un supliment acordat pentru gravide (860 de calorii). A refuzat regimul distrofic şi a solicitat regim vegetarian., solicitare care i-a fost aprobată. A fost consultată periodic din punct de vedere medical atât de către medicii penitenciarului, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
În luna martie 2012 a fost mutată la camera de infirmerie a penitenciarului Arad.
În luna mai 2012 a fost recomandată internarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova dat fiind faptul că se apropia termenul la care urma să nască.
În perioada ianuarie-aprilie 2012 au fost efectuate 5 ecografii care nu au constatat anormalităţi ale sarcinii.
În seara zilei de 22.05.2012 a fost internată la Maternitatea Bucur, urmare a apariţiei contracţiilor uterine dureroase. În urma unei ecografii făcute la Maternitatea Bucur au apărut suspiciuni de malformaţii congenitale ale fătului şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, unde pacienta a născut prin cezariană în ziua de 25.05.2012 un făt viu cu malformaţii, care a decedat ulterior.

Referitor la cererile de întrerupere a executării pedepsei, acestea au fost respinse de Judecătoria Arad, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara. Instanţa a respins cererea ca nefondată, apreciind că „sarcina petentei este una cu evoluţie normală, fără vreun risc constatat medical, executarea pedepsei până la acest moment nu a afectat în nici un mod sarcina, petenta putând deci continua executarea pedepsei chiar şi în această situaţie…Penitenciarul a asigurat condiţii corespunzătoare în limitele stabilite de lege pentru condamnatele aflate în situaţia sa.

Persoana a primit vizite de la rude, ocazii cu care a primit diverse pachete cu alimente, dulciuri, băuturi răcoritoare, legume şi fructe şi a putut să facă diverse cumpărături de la punctul comercial din incinta secţiei unde îşi executa pedeapsa.

Persoana a fost monitorizată şi evaluată medical periodic la fel ca în cazul unei sarcini cu evoluţie fiziologică normală. De la începutul sarcinii şi până la internarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova au fost efectuate 5 ecografii de către medici specialişti de obstetrică-ginecologie din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Nici una din aceste investigaţii clinice nu a ridicat suspiciunea unei sarcini cu risc. Cauzele malformaţiilor fătului şi respectiv, decesului acestuia, nu pot fi precizate în prezent, fiind necesare un examen necroptic al fătului, precum şi analize de specialitate pentru ambii părinţi”, potrivit comunicatului emis de Minsiterul Justitiei. .

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă