10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSubiectele au fost pazite de jandarmi

Subiectele au fost pazite de jandarmi

Peste 5.600 de absolventi ai facultatilor de medicina si farmacie din toata tara au sustinut ieri concursul de rezidentiat. Numarul de candidati din acest an este cu aproape 400 mai mic decat cel de anul trecut. Ministerul Sanatatii a luat masuri de maxima securitate pentru a evita fraude, astfel ca pentru prima data autorii subiectelor au fost alesi prin tragere la sorti, comisia a fost izolata pe durata elaborarii testelor, iar biletele pazite si distribuite sub paza jandarmilor.

La ora 8.30, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, profesorul Florian Popa, au venit la sediul Facultatii de Medicina Generala, unde s-a desfasurat concursul pentru specialitatile chirurgi-cale. Ministrul Nicolaescu a insistat pe masurile de securitate.
Astfel, lista cu cei care au fost trasi la sorti a fost securizata si transmisa in teritoriu prin intermediul serviciilor speciale de comunicatii, ea fiind facuta publica tot ieri, dar dupa desfasurarea concursului. De asemenea, fiecare centru universitar a avut pregatit un sediu izolat, unde au fost realizate intrebarile si apoi multiplicate, sub protectia jandarmilor si a reprezentantilor Serviciului de Transmisiuni Speciale. Transportul subiectelor la salile de concurs a fost asigurat de catre delegati ai Co-misiei comune zonale, sub paza unor cadre ale Jandarmeriei.
La Facultatea de Medicina din Bucuresti, subiectele au fost aduse in jurul orei 9, de catre o ambulanta, urmata de un echipaj al Jandarmeriei.
Anul acesta, in premiera, absolventii din 2005 ai facultatilor de medicina care obtin un punctaj de promovare la grupele chirurgicale, medicale si de laborator vor fi confirmati, la cerere, ca rezidenti in specialitatea medicina de familie. Tot pentru prima data, intrebarile de concurs au fost astfel elaborate de comisiile de specialisti pentru ca participantii la concurs sa aiba subiecte la prima vedere, ele fiind diferite de cele publicate deja. Caietele de concurs cuprind cate 200 de intrebari pentru fiecare profil si grupa de specialitati.
Ministrul Sanatatii s-a aratat ingrijorat de scaderea numarului de concurenti la rezidentiat si a promis pentru 2006 o politica salariala mai buna, atat pentru rezidenti, cat si pentru cei din specialitatile medicale. “Sper ca prin reforma pe care o propun sa creasca salariile medicilor, iar tinerii sa revina din nou la aceasta profesie. Incercam sa crestem calitatea medicilor, iar reforma pune mare accent pe doctorul de familie.
Sper ca vom reusi modificarea grilei de salarizare astfel incat rezidentul sa primeasca mai mult decat cele patru milioane lei pe care le are acum, pentru ca din acesti bani el nu poate nici macar sa-si cumpere cartile de care are nevoie, si cu atat mai putin sa se mai si intretina”, a declarat Nicolaescu, care nu a putut preciza insa la cat ar putea ajunge venitul rezidentului.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă