14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTeleormanul, inecat de ape

Teleormanul, inecat de ape

Desi este considerata una din regiunile cele mai ferite de riscul inundatiilor din tara, chiar secetoasa pe timp de vara, judetul Teleorman este in aceste zile inecat de ape. Suvoaie venite de peste tot, pe paraie, rauri, vai, de pe dealuri, au inundat violent portiuni largi de teren, cu tot cu case, terenuri agricole, ulite de sat, scoli, chiar orase. Jale mare, mai ales ca Teleormanul este o regiune saraca, unde oamenii isi rup salele pentru cateva duble de grau adunate vara. Nici cei mai batrani oameni ai locului nu-si amintesc sa fi vazut asa ceva. Praful greu de pe ulite, specific locului, a fost inlocuit de vaduri de apa de pana la un metru si jumatate, lucru incredibil. Micile paraie, omorate vara de seceta, au devenit peste noapte rauri involburate. Nimeni nu stie ce sa faca, ce sa creada. Oamenii se cred loviti de blestem.

Soselele judetene si comunale au fost intrerupte de cate un pod rupt sau o viitura care trece repede peste asfalt, punand masinile la grea incercare. Sunt portiuni unde numai cu tractoarele sau camioanele mari se poate razbate. Femeile stau pe la colturi si plang in broboada ca graul si orzul din magazii zac imprastiate prin batatura si gradini. Cainii latra a paguba si satenii se strang si discuta prin poiene ale lui Iocan nesfarsite, mai multe decat a visat Preda. “Oare ne-o ajuta cineva si pe noi, ca vezi, mata, noi producem graul tarii, dom'ne! Ce se fac ei fara noi, ei de la Bucuresti!” Solutii inca nu exista. Toti se uita in sus si se roaga sa nu mai ploua, ca si asa sunt nenorociti. Casele, in majoritate de chirpici, pamant galben amestecat cu paie in copitele boilor si prins pe lemne firave, cad una cate una. Am intrat in sudul tarii sa vedem amaraciunea oamenilor de aici, loviti de napasta apei care a cazut din cer si… nu s-a mai oprit cateva zile. A plouat cu caldarea mare peste saracia teleormanenilor.

La Ciolanesti, cateva familii stau adapostite in biserica din deal

Initial am vrut sa ajungem la Dobrotesti, dar am aflat ca la Draganesti Vlasca, pana in Alexandria, soseaua este acoperita de un puhoi de peste un metru. Apoi ne-a orientat pe o alta varianta, pe la Roata de Jos, Poeni, Silistea, dar incercarea noastra a murit in comuna Ciolanesti, unde drumul este inundat pe o portiune de circa un kilometru, vadul avand o adancime de peste un metru. Majoritatea s-au trezit cu apa in curte in creierii diminetii, pe la 5.00. Dumitru, un satean pe care l-am intalnit in mijlocul drumului, la capul podului din comuna, acolo unde incepe inundatia, ne-a spus ca nu credea sa vada asemenea grozavie in viata lui. “Dormeam, domnule, si am auzit zgomot pe afara… Cainii latrau, zic: ce-o fi ma, razboi! Cand ies… apa pana la genunchi. Am fugit descult si am dezlegat vaca si am dus-o la nas' Marin, ca sta in deal. Mi-am luat muierea si m-am bagat la un vecin in casa, de frica sa nu vina tavanu' peste noi.” Lumea se trage spre noi sa-si spuna pasul: “Am ramas fara nimic, fara pasari, fara orz, e tot pe batatura, prin noroi. Gradina e culcata toata, gardu' e cazut, apa sta in casa de doua palme, ce sa mai vorbim, suntem nenorociti. Beciul e plin ochi…” In Ciolanesti sunt afectate peste 200 de gospodarii, din care cateva case au peretii cazuti. Primarul din comuna ne spune ca circa 30 de familii au fost scoase din case si adapostite la biserica din deal, unde dorm de duminica noapte. Un pod de pe DJ 703 ce duce catre Ciolanesti Deal si Baldovinesti a fost rupt, accesul cu orice mijloc de transport fiind intrerupt total. Numai cu pasul se mai poate ajunge, dar apa urca pana la brau. In centrul localitatii, un gospodar mai instarit, cioban cu oi pe la Bolintin, cu o casa cu etaj, a ramas cu doua masini in garajul de la subsol, acestea fiind acoperite pana la plafon. In sat nu este curent electric de doua zile, nici telefon. Cine are celular mai poate tine legatura cu rudele, dar merge incarcat numai la magazinul mare, singurul care are un generator de curent. Suntem nevoiti sa ne intoarcem pe acelasi drum pe care am venit. Pe islazul comunal balteste apa, iar satenii au iesit cu plase, unele facute din perdele, sa prinda ceva peste adus de curent si apa mare.

O stana a fost inecata

Familia Raducescu tinea o stana in valea dintre Ciolanesti si Slaveni. S-au aciuat pe aici, langa o matca de parau care o mare parte din an isi pierde urma in praf si seceta. Numai ca dupa ce a plouat zdravan, oamenii s-au trezit ca matca se umfla de nu se mai opreste si capata proportii imense, de pana la 50 de metri latime si un debit demn de un rau. Ciobanii ce stateau de paza, doi moldoveni arvuniti cu luna, au fost gata sa piara in valtoare. Daca nu venea unul din proprietarii animalelor cu tractorul, oamenii puteau muri inecati. Au murit peste 120 de oi si capre, majoritatea luate de ape fara urma. Cei doi ciobani au fost trasi cu cabluri din coverca unde zaboveau noaptea, o batoza veche inchisa cu usi. Nici ieri la ora 12.00 apele nu se potolisera din curs. Cei de la stana scoteau cu tractorul animalele moarte prinse prin lemne sau stuf, unele la 50 de metri distanta, umflate de apa. Zic de paguba ca s-ar ridica la 200 de milioane, poate si mai mult.

Orasul Videle n-a vazut atata apa de cand lumea

Declarat oras de Ceausescu in anii 60', Videle inseamna de fapt mai multe sate botezate in epoca amintita drept “cartiere”. Orasul este sarac, imprastiat, cu blocuri fantomatice amplasate aiurea langa case de chirpici. La Scoala nr. 1 apa a intrat in clase, atingand in curte peste 2 metri duminica la pranz. Peste drum, varata intre un fund de ulita, o casa batraneasca s-a prabusit jumate. Femeia care locuieste aici, Oprea Ioana, e disperata: “Am lasat tot in casa, toale, presuri, toate, toate, nu mai am decat ce am pe mine. Am vrut sa intru sa mai scot afara cand am vazut ca incepe sa se farame peretele, dar copiii nu m-au lasat, sa nu cada pe mine si sa mor. Si daca muream… ce mare lucru, ca si asa amarata cum am ramas…”. In total au fost afectate 128 de case, dupa cum ne spune viceprimarul Constantinescu Florica. Sute de case sunt ramase fara energie electrica. Duminica la pranz toate cele trei intrari in oras erau blocate. Precipitatiile au atins peste 100 litri/mp, asa ca debitele de pe paraul Glavacioc au crescut enorm. Suvoiul a dat pe afara pe o distanta de cativa kilometri. Au fost inundati cei din cartierele Cartojanca, Fotachesti, Furculesti si Tamasesti. Exista si un disparut, un barbat de prin Mereni, Burcea Mihai, care s-a avantat sa treaca soseaua atunci cand puhoiul era in forta, avand aproape 2 m adancime. S-a aruncat in apa cu vitejia celui care a dat pe gat mai multe pahare, dupa cum spun martorii, si nu a mai putut sa inoate, fiind luat si dus… cine stie unde de ape. Pana ieri seara nu fusese gasit nicaieri.

Mereni, satul de sub apa

Cartierul Cartojanca, in fapt mai mult un sat uitat de obiceuri moderne, ca apa curenta si canalizarea, era ieri aproape izolat, accesul fiind posibil numai cu masini mari sau tractoare. Soseaua era inundata pe o portiune de circa 200 m, asa ca ne-am aventurat sa trecem cu masina numai tractati de un tractor pentru a nu fi aruncati in sant de suvoiul ce trecea cu repeziciune peste asfalt. Si ne-am indreptat catre Mereni, una dintre cele mai afectate localitati din zona. Aici majoritatea oamenilor satului stateau pe la porti, plangandu-si soarta si povestindu-si unul altuia pataniile personale cu potopul acesta, nemaivazut pe meleagurile lor. Fantanile sunt acoperite, gradinile la fel. Casele de chirpici se pregatesc sa cada sub ochii oamenilor, si nimeni nu poate face nimic. Am tocmit un proprietar de tractor care s-a incumetat sa se avante in inima satului, unde apa depaseste un metru pe ulite. Oamenii stau stransi in palcuri si cred ca am venit sa-i salvam. Nu par incantati ca suntem de la presa, ca noi “venim, vedem, si plecam cum am venit”. Asteapta ajutoare. Li s-au dat apa si haine, dar unii n-au timp de asta. Muncesc sa-si scoata din case cele cateva lucruri, in mare parte mobila si haine. Cara la carute, de parca incepe un exod in masa. Se muta pe unde pot, pe unde sunt primiti, ca au casele de chirpici, si deja peretii au cazut. Acoperisul sta sa se prabuseasca in fiecare moment, si nimic nu mai poate fi salvat. Vor ramane pribegi pentru… nu se stie cat timp, ca bani de case nu au. Majoritatea sunt primite de pe la parinti si bunici, ca zona e saraca si munca ogorului indoaie spinarea abia pentru o farfurie calda seara. Speranta pare si ea sub apa, si unii cara lucrurile mecanic, fara sa mai observe ce se intampla pe langa ei. Refuza sa vorbeasca cu noi, si le respectam amarul. “Sunt amarati, ce sa mai..”, se baga in vorba un barbat ars de soare si nevoi. “Au casa gata sa fie culcata la pamant, au fost patru frati, fiecare cu drumul lui… astia au ramas aci in casa, dar acu' nu mai au unde sa stea. Sa vedem pe unde s-or duce… nici io nu stiu. Mai scot si ei, saracii, uite… cate un pat, o speteaza, un scaun, o usa, o cerga, ce mai apuca. Toate sunt pline de apa. Ce-or mai face cu ele, nici io nu stiu, da'… sunt ale lor”. Gradinita din sat pluteste in apa cu tot cu scarile de la intrare, si curtea este un imens lac. Cel care ne duce cu tractorul ne povesteste: “Am fost dimineata cu barca pe acolo, prin vale, si poate nu ma credeti, dar am vaslit peste garduri, de parca nici nu erau, asa mare era apa. Acuma s-a mai potolit, se mai retrage. A fost potop mare, parca ploua cu fum, domne', de nu vedeai la zece metri in fata… ce sa mai discutam! E jale mare, la noi aici in Teleorman, jale de plange mama prin broboada, in fundul oborului… Hai, ca noi mai avem un tractor, ceva, dar amaratii astia… uite-o pe baba Leana, de exemplu, n-are pe nimeni. Jale mare la noi in Teleorman…!”
Ieri, la ora 18.00, nu mai ploua in judet, dar jalea si pagubele au ramas.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă