20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUn independent si 33 candidati se bat pe cele 6 locuri de...

Un independent si 33 candidati se bat pe cele 6 locuri de parlamentari ale diasporei

Un singur candidat independent si 33 de candidati reprezentand partidele politice si-au depus documentele la Biroul Circumscriptiei Electorale nr. 43, vizand cele 4 colegii pentru Camera Deputatilor si cele 2 pentru Senat alocate diasporei, informeaza Agerpres.

Constantin Ciuciu Timoc, singurul candidat independent, este un inginer plecat  inca din anii '60 in SUA, el locuind in prezent in paralel la Los Angeles si in Romania, fiind cunoscut pentru implicarea in diverse proiecte de cercetare, unele chiar cu NASA. El a reusit sa depuna cel putin 2.090 de semnaturi de sustinere din partea conationalilor sai.

Din partea Aliantei PSD+PC, cel mai cunoscut candidat pentru un loc de parlamentar din partea diasporei este Ana Birchall, care va candida in acelasi colegiu americano-australian in care s-a inscris si Constantin Timoc. Ceilalti trei candidati ai PSD+PC pentru colegiile de deputati sunt Armand Schor in colegiul 4, Tudor Pantaru in colegiul 2 si Marian Popescu in colegiul 1. Candidatii PSD+PC pentru cele doua colegii de senator sunt Viorel Duca si Marian-Dan Mocanu.

Cel mai cunoscut candidat al PD-L este tanarul deputat William Branza, inscris in cursa electorala din colegiul nr. 1 pentru Camera Deputatilor aferent Europei Occidentale. Ceilalti candidati ai PD-L pentru Camera Deputatilor sunt Mircea Lubanovici, Eugen Tomac si Herman Berkovits, iar pentru Senat au fost inscrisi Eugen Chivu si Viorel Badea.

Candidatul PNL cu cea mai mare notorietate este Petre Roman, numit in urma cu doua luni reprezentant special al Guvernului pentru romanii din strainatate, el candidand pentru un post de senator. Celalalt candidat al PNL pentru Senat este Raymond Luca, iar candidatii liberali pentru Camera Deputatilor sunt Daniel Catalin Zamfir, Nicolae Dabija, Valeria Mariana Stoica si Stefan Movila.

Din partea UDMR candideaza, pentru Camera Deputatilor, Bela Kis, Attila Balasz, AnnaMaria Dancs, Iosif Koto, iar pentru Senat Karoly-Ferenc Szabo si cunoscutul Bela Karolyi, fost antrenor al echipelor nationale de gimnastica ale Romaniei si SUA.

PNG-CD i-a inscris pentru Camera Deputatilor pe Anatolie Muntean, Milana Stefan, Alexandru-Sorin Nicolescu si Doina Rizea, iar pentru Senat pe Cristina-Daniela Gales si Sorin Ioan Udroiu.

Din cele sase candidaturi depuse de PRM, Biroul Electoral al Circumscriptiei nr. 43 a acceptat numai candidaturile lui Petru-Radu Toma si Ilie Ilascu pentru Senat si a lui Viorel Sicoe pentru Camera Deputatilor, candidaturile in colegiile de deputati ale lui Mihaita Voicu, Alinei-Diana Nicoara si Marianei Badan fiind respinse.

De asemenea, Biroul Electoral al Circumscriptiei nr. 43 a respins si candidaturile pentru Senat ale lui Iulian Curelea si Laurentiu-Olimpius Fulga depuse de Alianta Electorala Partidul Verde Ecologist, precum si candidatura in colegiul nr. 3 pentru Camera Deputatilor a lui Nicolae Popa depusa de Partidul Popular si Protectiei Sociale.

Conform legii, contestatiile fata de deciziile de acceptare sau respingere a candidaturilor de catre Biroul Electoral al Circumscriptiei nr. 43 pot fi depuse in zilele de 22 si 23 octombrie, urmand a fi solutionate pana pe 29 octombrie.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate vor putea sa isi exprime votul la alegerile parlamentare din 30 noiembrie in 221 de sectii de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit purtatorului de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu. In cele 221 de sectii de votare vor fi trimise 620.000 de buletine de vot, a precizat purtatorul de cuvant al MAE.

Cetatenii romani aflati in strainatate pe 30 noiembrie in calatorii turistice sau de afaceri nu vor putea vota, a reamintit Cosmin Boiangiu. Totodata, cetatenii romani din strainatate care vor dori sa voteze la alegerile parlamentare vor putea sa o faca, potrivit noii legislatii, doar daca au domiciliul sau resedinta in tara in care se afla si probeaza acest lucru prin acte eliberate de autoritatile locale. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, iar cei cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă